Edició 2366

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de gener del 2025
Edició 2366

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de gener del 2025

Un informe conclou que els governs del PP i Vox al País Valencià i les Illes Balears van cometre “atacs directes contra la llengua i la cultura catalana”

Mèdia.cat publica l'informe ‘Atacs, censura i vulneració de drets: un any de Vox i el PP al País Valencià i les Illes’

|

- Publicitat -

Llengua, cultura i memòria històrica estan en el punt de mira dels governs de Vox i PP al País Valencià i les Illes Balears. Aquesta és una de les conclusions de l’informe de Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, ‘Atacs, censura i vulneració de drets: un any de Vox i el PP al País Valencià i les Illes’. En concret, s’analitza els impactes dels governs formats pel PP i l’extrema dreta de Vox en aquests territoris en relació a la cultura, la llengua i la memòria democràtica. L’estudi conclou que hi ha hagut atacs directes contra la llengua i cultura catalana, a més de canvis normatius per premiar el castellà.

Publicitat

El treball, elaborat pel periodista Pol Baraza i editat amb el suport de la Fundació Catalunya Fons, pretén conscienciar sobre l’abast i la conseqüència que han suposat al País Valencià i a les Illes els governs formats pel PP i l’extrema dreta de Vox, després dels resultats de les eleccions autonòmiques del maig del 2023.

El període d’anàlisi dels atacs va des del mes de juny de 2023, quan es constitueixen els governs, fins al setembre de 2024. De fet, aquest informe estava previst que es presentés a principis de novembre del 2024, però es va ajornar fins ara arran de la catàstrofe de la Dana que va afectar el País Valencià.

L’informe recopila els diferents atacs documentats, així com els diversos intents que hi ha hagut tant al País Valencià com a les Illes en els àmbits de la cultura, la llengua i la memòria democràtica. Els casos s’han recopilat a través del Mapa de la Censura de Mèdia.cat, una eina que ajuda a copsar les vulneracions a la llibertat d’expressió i al dret a la informació al conjunt dels Països Catalans, i l’Observatori Valencià de la Censura, que mostra els casos de censura institucional al País Valencià d’ençà de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig del 2023.

32 atacs

L’estudi constata que durant els primers quinze mesos de governs al País Valencià i a les Illes –el primer cas, amb l’extrema dreta en l’executiu– s’han perpetrat fins a 32 atacs contra la llengua, la cultura, la memòria històrica i el col·lectiu LGBTI+. També hi ha hagut quatre intents de censura, que finalment no van prosperar. L’informe conclou que hi ha hagut atacs directes contra la llengua i cultura catalana, a més de canvis normatius per premiar el castellà, a més de degradar la memòria històrica tant al País Valencià com a les Illes. També s’indica que s’ha instrumentalitzat la cultura i s’ha fet servir la censura, i que els governs han mostrat hostilitat contra el col·lectiu LGBTI+. A més, s’evidencia que en tots dos governs, el paper de Vox ha estat determinant.

Fonts consultades  

Per la part d’anàlisi qualitativa de l’informe, s’ha comptat amb la veu de quatre periodistes que reflexionen sobre com han actuat el PP i Vox, sobre els atacs i les conseqüències. Els periodistes del País Valencià són Moisés Pérez, del setmanari ¡El Temps¡, i Joan Canela, del Diari La Veu; els de les Illes són Maria Llull, subdirectora i redactora de política de l’ARA Balears, i Neus Suñer, redactora de Verificat. Quatre veus que, a partir de l’experiència, ajuden a comprendre l’empremta que han deixat les polítiques i com es viu en la societat i la resposta ciutadania que hi ha hagut.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut