L’endemà d’haver-se declarat vist per sentència, el judici de l’1 d’octubre arriba a la fase de l’anàlisi popular i dels mitjans de comunicació. En una tertúlia a El Matí de Catalunya Ràdio, un grup de juristes ha criticat l’actuació de les defenses en el torn d’exposició de l’informe de conclusions.
“Els advocats no haurien d’acceptar una hora per explicar el document de cada client”, afirma Alexandre Girbau. El professor de Dret Processal de la Universitat de Barcelona afegeix que “intentar resumir 400 hores de la pràctica de la prova en 60 minuts és un despropòsit o és que tot és una comèdia?”.
En un intent de guardar les formes, segons l’advocat Quim Jubert, “s’ha conculcat el dret a la defensa”. Per la seva banda, August Gil Matamala ha carregat contra les lloances d’alguns advocats als membres del tribunal, “felicitacions fora de lloc”.
En aquest sentit, l’històric advocat laboralista i expert en drets humans ha trobat a faltar una unitat d’acció de les defenses dels presos polítics per “denunciar la constant vulneració de drets al judici com és el cas dels problemes de visionaments dels vídeos”. Per Matamala, en la darrera sessió del procés contra els líders de l’independentisme es va voler oferir una aparença de normalitat.
La crítica d’aquest grup de juristes no és un fet anecdòtic. En una recent entrevista a La República, l’exjutge Elpidio José Silva ja va advertir que per un judici com el de l’1 d’octubre “no val una defensa tècnica”.