L’estratègia de desnacionalitzar i buidar Barcelona d’identitat continua imparable. Un fons d’inversió que ja obté beneficis milionaris a Barcelona pretén expulsar de casa seva els veïns de sis blocs de pisos ubicats al carrer Avenir, i substituir els habitatges per pisos compartits destinats a estudiants. Així ho han denunciat els i les veïnes afectades, que s’han organitzat amb el Sindicat de Llogateres per denunciar “l’estratègia d’expulsions sistemàtiques” del fons inversor. Es tracta de Vandor, una Societat Anònima Cotitzada d’Inversió que ha adquirit catorze finques amb 200 pisos a la capital catalana en els darrers anys.
Vandor va néixer l’any 2019, i opera enfocant-se als estudiants estrangers i als nòmades digitals com a principals objectius, obviant completament la població local que, en alguns casos, fa gairebé 30 anys que viu als pisos d’on ara els volen desnonar. L’empresa habitualment compra immobles ubicats als districtes de l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi, però també a Sants-Montjuïc, Ciutat Vella i Horta-Guinardó, i fins ara en gestiona un total de 200. A través d’una altra empresa, anomenada Cotown, ofereix aquests pisos a preus molt per damunt de les possibilitats dels catalans i catalanes.
Els i les veïnes amenaçades pel fons voltor han denunciat públicament que l’empresa, aprofitant el venciment dels contractes de lloguer, està desnonant els inquilins per transformar els pisos en habitatges compartits per a estudiants, amb preus desorbitats de fins a 900 euros per habitació, i d’entre 2.000 i 2.500 pel pis sencer. El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha denunciat que Vandor està aprofitant la figura del coliving per saltar-se la regulació de preus del lloguer: “Cobren fins a 900 euros per habitació. Han comprat 14 edificis i fan fora els veïns quan se’ls acaba el contracte per transformar-los en colivings. Però en alguns blocs, com Avenir o Entença, les veïnes han decidit plantar cara i no marxar”, ha comentat.
Segons Aragonès, l’empresa s’ha negat a negociar col·lectivament i no ha respost la carta signada per una trentena de llogateres. “Farem visible aquest conflicte, plantarem batalla i els obligarem a seure a negociar”, ha remarcat. També ha criticat que l’Ajuntament “miri cap a una altra banda” i permeti reformes estructurals com les que ha fet Vandor amb simples comunicacions d’obra menor per evitar la reserva del 30% d’habitatge protegit.
En aquesta línia, tant les veïnes com el Sindicat de Llogateres han exigit la regulació del lloguer d’habitacions i de temporada, així com que el Govern que aprovi la nova llei abans de l’agost perquè la pràctica no s’estengui. Martina Gers, una de les veïnes del bloc del carrer Avenir 62, ha denunciat que Vandor ha comunicat la no renovació dels contractes a tots els inquilins de la finca. “Volen fer fora les deu famílies del bloc perquè han comprat la finca per fer-hi un coliving per a persones que venen de fora i s’hi estan de manera temporal”, ha explicat. Ha assegurat que en aquest edifici hi viuen “famílies amb fills, persones grans i gent jove que vol començar la seva vida”.
D’altra banda, Rosario Castillo, l’última veïna que encara resisteix al bloc d’Entença 69, ha assegurat que abans que li acabés el contracte, Vandor va contactar-la múltiples vegades insistint-li per a marxar, i oferint-li 500 euros mensuals fins que expirés el contracte de lloguer, una proposta que va rebutjar. “Després ja va arribar la demanda i ja ha estat la meva advocada la que ha parlat sempre amb ells”, ha dit la veïna que s’ha mostrat disposada a resistir el que calgui: “Fa 26 anys que hi visc, vaig reformar el pis i hi he criat els meus fills. No tinc un pla B, els preus actuals no ens permeten trobar un altre lloc”, ha sentenciat.