Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Un exiliat turc serà un dels convidats estrella de la Diada

|

- Publicitat -

El periodista turc Can Dündar, exiliat a Alemanya per les seves crítiques al president Recep Tayyip Erdoğan, veu “necessari” córrer el risc de viatjar a Barcelona per participar a la Diada per tal de “desafiar” l’ordre de detenció internacional que pesa sobre ell.

Publicitat

En declaracions a l’ACN, Dündar ha recordat que el 2017 les autoritats espanyoles van arrestar Dogan Akhani, un escriptor turc del qual el govern d’Erdoğan també demanava l’extradició, i cada vegada que viatja a l’estat espanyol tem córrer la mateixa sort. Dündar forma part de la cinquantena de personalitats internacionals que l’organització Foreign Friends of Catalonia ha convidat al país durant la Diada. La delegació serà rebuda pel president Quim Torra al Palau de la Generalitat aquest dimecres al migdia.

Dündar ha comparat la repressió al seu país amb la situació dels polítics catalans presos. “És el mateix: empresonar persones per les seves idees. Nosaltres tenim presos polítics i Espanya també. No veig cap diferència entre empresonar algú a Espanya per defensar el seu dret a demanar un referèndum i fer el mateix amb un líder kurd,” assegura Dündar. “L’única diferència és que Espanya és un estat membre de la Unió Europea i Turquia és només candidata a entrar-hi”.

El periodista també lamenta que l’estat espanyol doni “un molt mal exemple d’Europa” que el govern turc utilitza per defensar-se davant dels que l’acusen de reprimir la dissidència: “Ahir estava mirant la televisió i un ministre turc va dir: ‘ens estàs criticant, però mira Espanya; [la nostra] és una actitud totalment europea”.

La vicepresidenta de Foreign Friends of Catalonia i professora de criminologia de la Universitat de Bolonya, Rosella Selmini, ha qualificat la manifestació de la Diada com a la “mobilització democràtica més gran d’Europa” i ha fet una crida a la participació. “És important seguir lluitant”, ha assegurat, i ha afegit que l’1 d’Octubre va ser “el desafiament més gran a l’autoritarisme” que ha vist mai a Europa.

El grup també incou Alessandro Gamberini, professor de dret penal a la mateixa universitat i advocat de Carola Rackete, la capitana del vaixell de salvament Sea Watch reconeguda amb la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya aquest dimarts. Gamberini qualifica el judici de “persecució política”.

L’organització va celebrar ahir un sopar amb més d’un centenar de persones al Palau de Pedralbes, i avui serà rebuda pel president de la Generalitat Quim Torra. En els darrers dies, els membres de l’organització han assistit a reunions i tallers sobre la situació política a Catalunya i han pogut oferir la seva visió sobre el conflicte català.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut