“Des que Felipe VI va arribar al tron s’està produint una mutació constitucional de la figura del Rei. En la Constitució, el Rei és símbol de l’Estat però no té poders. Mai decideix.
Felipe IV està trencant aquesta regla i usurpant poders”. Són paraules del jurista i ex lletrat del Tribunal Constitucional, Joaquín Urias, que ha denunciat a Twitter que “ho està fent sobretot a l’hora de proposar candidat a president del Govern”.
“La Constitució diu que és un acte formal seu però el que decideix és el president de les Corts. Ell és qui ratifica l’acte, cosa que significa que el Rei no pot decidir sense el seu permís”, explica Urias, que diu que això és així “per a evitar que un òrgan no elegit sigui el que decideix, en última instància, el resultat final de les eleccions”. “El Rei no és responsable ni pot ser substituït. Si decideix alguna cosa i s’equivoca políticament no podem no tornar a votar-lo ni substituir-lo per un altre”, afegeix, per acusar el monarca d’apropiar-se de funcions que no li han estat atorgades.
“Així, si el Rei decideix el candidat a president del Govern i amb això determina el resultat electoral, en cas que la majoria social discrepi no pot fer res. És un element que distorsiona greument el principi democràtic. Amb tot Felipe VI insisteix a apropiar-se d’això”, insisteix Urias. I recorda, per exemple, que Felipe VI va proposar com a candidat Mariano Rajoy després de les fallides eleccions espanyoles del 2015 per a apuntar que, ara, estaria pressionant Pedro Sánchez i enlairant Vox i fent que s’escriguin articles com el del periodista José Antonio Zarzalejos a El Confidencial, “La función del Rey y la de Sánchez”, on es queixa que Sánchez actua “en detriment de les facultats atribuïdes al Rei” convocant una roda de consultes amb els líders dels partits a la Moncloa.
Desde que Felipe VI llegó al trono se está produciendo una mutación constitucional de la figura del Rey.
En la Constitución el Rey es símbolo del Estado pero no tiene poderes. Nunca decide.
Felipe IV está rompiendo esta regla y usurpando poderes. (hilo)https://t.co/IpJ7eoro4o— Joaquín Urias (@jpurias) 2 de maig de 2019
Esto es así para evitar que un órgano no elegido sea el que decide, en última instancia, el resultado final de las elecciones.
El Rey no es responsable ni puede ser sustituido. Si decide algo y se equivoca políticamente no podemos no volver a votarlo ni sustituirlo por otro.— Joaquín Urias (@jpurias) 2 de maig de 2019
Ya lo hizo, llegando a proponer motivo propio a Rajoy un encargo que éste rechazó.
Ahora, desde Zarzuela mandan escribir el artículo que puse en el primer tuit. Para presionar a @sanchezcastejon y dar alas a VOX.
Será el Presidente de las Cortes el que decida. Quiera o no el Rey.— Joaquín Urias (@jpurias) 2 de maig de 2019