Els europeus qualifiquen d'”autoritària” i “poc dialogant” l’actitud d’Espanya cap a Catalunya, segons l’últim estudi del Real Instituto Elcano sobre la imatge de l’Estat a l’exterior. Gairebé la meitat dels enquestats consideren que la reacció del govern espanyol davant la crisi catalana va ser “massa autoritària”. L’informe d’aquest centre espanyol d’estudis internacionals avisa que “l’augment de la consideració d’Espanya com a un país autoritari en tots els països” on han realitzat l’enquesta “podria” estar relacionat amb l’afer català. En aquest sentit, també destaca que ara més europeus veuen l’Estat com a “conflictiu”.
“Aquesta evolució podria ser deguda al procés català i a la internacionalització del conflicte després de la fugida de Puigdemont i altres polítics catalans i els avatars de les ordres europees de detenció emeses per la justícia espanyola”, diu l’anàlisi del Real Instituto Elcano.
Visió de l’independentisme
L’informe també constata que el coneixement a l’exterior del moviment independentista català ha crescut en l’últim any. Un 80% dels entrevistats a cada país ha sentit a parlar de l’independentisme, afirma el baròmetre.
Segons l’enquesta, els europeus estan dividits sobre l’impacte que podria tenir la independència de Catalunya per a la Unió Europea. Un 35% creu que seria negatiu, un altre 35% no hi veu un efecte clar i un 13% ho veu positiu. Tanmateix, al Regne Unit fins a un 25% creu que la creació d’un estat català seria bo per a la UE.
Gairebé la meitat dels enquestats creu que Catalunya continuarà formant part d’Espanya en el futur, mentre que quasi un 30% considera que serà independent. L’enquesta d’opinió ha estat realitzada als principals països de la Unió Europea: Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Portugal, Polònia, Suècia.