Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Un estudi assegura que el model de finançament autonòmic redueix un 10,5% els recursos que rep cada català

|

- Publicitat -

Els recursos per habitant a Catalunya es van reduir un 10,5% respecte al recaptat en ingressos tributaris per l’aplicació del sistema de finançament autonòmic, segons les dades disponibles, corresponents al 2017, recollides en el Mapa de Finançament Autonòmic publicat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB). En concret, Catalunya va generar uns ingressos tributaris mitjans de 2.807 euros per habitant el 2017, que es van reduir a 2.513 euros després d’aplicar els mecanismes del sistema de finançament. Una situació que es repeteix a Madrid, les Illes i el País Valencià.

Publicitat

“Els resultats són totalment injustos i, a la vegada, arbitraris”, ha assegurat Núria Bosch, catedràtica de la UB i investigadora de l’IEB. “Catalunya, al ser una comunitat de les més riques en base als seus recursos, estaria un 20% per sobre de la mitjana, mentre que, una vegada aplicada la redistribució, queda per sota de la mitjana”, ha afirmat Bosch. De fet, els ingressos tributaris a Catalunya, un cop aplicats els mecanismes de finançament autonòmic, queden per sota del que reben per habitant d’altres comunitats com Extremadura, amb uns ingressos de 2.720 euros, o Galicia, amb 2.531 euros per càpita.

Així, el Mapa de Finançament Autonòmica mostra que algunes de les comunitats amb més capacitat fiscal per habitant acaben obtenint un volum de recursos inferior a la mitjana. Els resultats evidencien que el mecanisme d’anivellació, conegut com el Fons de Garantia de Serveis Públics Fonamentals, “compleix degudament amb el seu objectiu” de reduir la distància entre les comunitats amb major i major capacitat fiscal, segons l’estudi. De totes maneres, l’aplicació d’aquest sistema “acaba generant distorsions en la distribució”.

La solució passa, segons la catedràtica de la UB, per “canviar el mecanisme de redistribució”. “Hi hauria d’haver un sistema perquè les comunitats perjudicades guanyessin recursos sense que les altres en perdessin”, ha afirmat. Una solució que passa perquè “l’Estat hi posi més recursos”, segons Bosch.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí