“L’electorat dels partits independentistes és més heterogeni i plural que no pas l’unionista; l’accent ètnic és força més acusat en l’unionisme que en l’independentisme”. Aquesta és una de les conclusions a les quals arriba l’estudi ‘Un biaix etnicista en la política catalana?’ presentat recentment a Girona. Es tracta d’un treball encarregat per l’exeurodiputat republicà Josep Maria Terricabras a la càtedra Ferrater Mora de la UdG. Segons avançava ‘El Punt Avui’, durant la presentació, el coordinador de l’estudi, Joan Vergés, va alertar de l’intent d’”imposar la idea que l’independentisme és supremacista, xenòfob i que vol crear un país només per a gent amb ascendència catalana o només per a catalanoparlants” i va apuntar que l’informe “dóna eines a qui vulgui contrarestar aquest discurs”.
El text, centrat en les accions polítiques dutes a terme des del 2010 en el marc del procés independentista, posa de manifest que “el conflicte a Catalunya no és un conflicte ètnic sinó polític”. “L’independentisme hauria intentat exorcitzar el perill de la identitat identitària, la identitat tancada, i hauria optat clarament per una identificació nacional oberta a les pluralitats d’origen i culturals”, destaca l’informe, que -segons Vergés- també posaria de manifest que la “correlació tant en l’origen com en la llengua amb la tendència de vot és molt més acusada en els partits unionistes que en els independentistes i si tens en compte els sobiranistes encara és més acusat el contrast”. “Els partits independentistes tenen més capacitat d’arribar a votants de qualsevol grup d’origen en una proporció molt més alta que els unionistes”, afegeix, segons les dades treballades, que també indiquen que l’independentisme arriba més als que no tenen el català com a primera llengua que l’unionisme als que sí que la tenen.
Pel que fa al major caire ètnic de l’unionisme, a més, l’estudi diu que “a Espanya tradicionalment s’ha articulat una concepció més aviat etnicista de la identitat nacional”: “Els subjectes etnicitzats són sempre els altres, la minoria. La majoria demostra el seu poder fent passar per ètnic l’altre i com a merament cívica o civil la pròpia identificació”, apunta el text.