Un equip de robòtica format per sis alumnes de 1r d’ESO de l’Institut La Valira de la Seu d’Urgell, anomenat ‘Ducks’, té previst desplaçar-se fins als EUA per participar a la final de la competició més gran del món d’aquest àmbit: la ‘VEX World Robotics Competition’. Per aquest motiu, amb el suport de l’AFA i el personal del centre educatiu, han impulsat una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami que té com a objectiu sufragar algunes de les despeses del viatge, pel qual han calculat que necessiten uns 25.000 euros. També esperen poder comptar amb el patrocini d’empreses i ajuts de particulars. Tot plegat arriba després d’haver guanyat al campionat estatal, on hi participaven per primer cop en tres categories diferents.
La final mundial tindrà lloc al ‘Key Hutchinson Convention Center’ de Dallas (Texas) entre el 25 d’abril i el 3 de maig. Al campionat hi assisteixen uns 10.000 espectadors i hi participen uns 800 equips de mig centenar de països d’arreu del món. La competició es basa en la metodologia d’aprenentatge STEAM (Ciència, Tecnologia, Arts i Matemàtiques), amb equips que conceptualitzen, dissenyen i construeixen un robot a partir de diferents reptes de joc, els quals representen un desafiament d’enginyeria i programació.
L’equip dels ‘Ducks’ de La Valira està format per Roc Cazorla, Lohan Gomiz, Arlett Maneff, Laia Marcè, Mariona Vázquez i Arnau Vadell i va començar a treballar-hi entre el mes d’octubre i novembre de l’any passat. El darrer integrant n’és un dels programadors i assegura que aquests coneixements de robòtica li ajuden a aplicar-lo en altres matèries de l’institut. Per la seva banda, Vázquez, que és una de les conductores de l’aparell, diu que estan molt contents amb el fet de poder anar a competir als EUA.
Mentre, Angèlica Medina és la seva entrenadora. Destaca la sorpresa que ha sigut per a tots ells el fet de guanyar el campionat estatal i explica que era el primer cop que feia d’entrenadora. A més, ha dit que, en el cas dels integrants de l’equip, són alumnes que ja feien robòtica des de fa temps.
Per la seva banda, la coordinadora pedagògica de l’Institut La Valira, Sandra Moragues, ha explicat que, malgrat ser el primer curs en què han introduït la robòtica de competició al centre, la tecnologia està molt present en el seu projecte educatiu. En aquest sentit, creu que aquesta proporciona eines als estudiants per desenvolupar-se a la seva vida diària i veure que aquesta té un ús que va més enllà dels videojocs i les xarxes socials.