Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

Un documental converteix diversos punts de Catalunya en batalles de la Segona Guerra Mundial

La cinta vol posar en valor la feina minuciosa que hi ha rere les reproduccions bèl·liques

|

- Publicitat -

Un camp de tir de Cubelles (Garraf), el poble abandonat de Marmellar (Baix Penedès), la platja d’Arenys de Mar (Maresme), el pont de ferro de Térmens (Noguera) i els boscos de Viladrau (Osona) s’han convertit els últims anys en escenaris efímers de la Segona Guerra Mundial. El motiu ha estat el rodatge del documental Road to Normandy, un projecte amb què Mirasud Producciones vol posar de relleu la figura dels recreadors històrics. Sota la direcció del cineasta argentí Laureano Clavero, veí de Calafell, la cinta s’endinsa en la minuciositat amb què treballen les persones dedicades a recrear conflictes bèl·lics. En una entrevista a l’ACN, Clavero assegura que el documental busca “aixecar la figura dels recreadors com una peça clau per poder aprendre història”.

Publicitat

Fixant com a eix central l’activitat de l’associació First Allied Airborne Catalunya -dedicada a fer recreacions de la Segona Guerra Mundial-, el documental Road to Normandy aprofundeix en la figura dels actors històrics a través de les vivències de set membres de l’entitat. Alhora, compta amb les aportacions d’experts com Daniel Sam, assessor històric de la pel·lícula Dunkerque, i de Helen Patton, néta del general nord-americà George Patton.

La intenció de Laureano Clavero és fer un “viatge des de Barcelona a Normandia”, per narrar com els recreadors s’endinsen en l’essència de la Segona Guerra Mundial i demostrar l’esforç que dediquen a no descuidar cap detall. “Analitzen una àmplia documentació per trobar, per exemple, les botes amb les soles idèntiques a les que utilitzaven els soldats, les bales, els cascos… i, fins i tot, analitzen la manera de caminar o de fumar”, explica Clavero, que lamenta que la imatge del recreador “no està prou valorada”.

Per complementar les vivències que relaten els protagonistes i il·lustrar les entrevistes rodades a Normandia, el cineasta ha triat diversos racons de Catalunya per recrear les principals batalles de la Segona Guerra Mundial, amb uns rodatges que van començar a principis del 2016. Aquest últim trimestre del 2018 s’estan rodant les últimes escenes.

Cubelles, Arenys de Mar, Marmellar, Térmens i Viladrau s’han convertit de forma puntual en platós per reviure, respectivament, l’aterratge dels paracaigudistes previ al desembarcament de Normandia, l’arribada de les tropes per mar, la batalla de Carentan, l’operació Market Garden i la batalla de Hürtgen. De totes, el Clavero apunta que les imatges de Cubelles –rodades aquest novembre- han estat les més complexes, per la dificultat de recrear els salts des de l’aire.

El documental Road to Normandy encara ara la recta final, amb previsió d’estar enllestit abans de l’estiu en format llargmetratge en llengua castellana, si bé una part de les entrevistes són en català i anglès. Laureano Clavero assegura que té emparaulada la participació en els festivals de cinema de Canes, Toronto i Miami, on confia seduir la premsa i els distribuïdors. Per a finals del 2019, té confirmada la difusió de la cinta a través d’Amazon Prime Video gràcies a l’acord de Mirasud Producciones amb la distribuïdora Adler & Associates Entertaiment.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut