UGT de Catalunya ha advertit que la suspensió del Mobile World Congress (MWC), pel brot mundial de coronavirus i l’anul·lació de moltes empreses participants, es pot fer servir “com una excusa” per les companyies afectades per acomiadar treballadors.
En declaracions a Europa Press, la secretària de Política Sindical d’UGT de Catalunya, Núria Gilgado, assenyala que els muntadors són els que es poden veure més afectats perquè un cop ja havien fet la seva feina, ara l’han de desfer.
Gilgado té por que “les notícies tan tremendistes” que hi ha sobre l’impacte econòmic que ha causat la cancel·lació del congrés serveixin per anar preparant el terreny i, després, justificar acomiadaments d’aquelles empreses que ara facturaran menys o no seran contractades durant el saló.
Demana no desencadenar “una allau d’acomiadaments”, com va exposar en la reunió de divendres a l’Ajuntament de Barcelona, en què van participar agents socials i econòmics de la ciutat, com el Gremi d’Hotels, el Gremi de Restauració i l’Associació d’Apartaments Turístics (Apartur).
Gilgado assenyala que “no és real” la xifra que donava la GSMA, organitzadora de l’MWC, sobre la creació de més de 14.000 ocupacions temporals amb el saló d’aquest any, i alerta de condicions precàries d’aquests llocs, amb contractes per a només quatre dies, jornades molt llargues i sous baixos.
ELS TREBALLADORS, ELS MENYS BENEFICIATS
“Els que menys beneficis s’emporten amb el Mobile són els treballadors”, i apunta al fet que negocis com els hotels i els restaurants són els que s’haurien emportar la gran majoria dels guanys.
Defensa que les contractacions temporals durant el saló “no tenen una repercussió real” sobre els aturats i la creació d’ocupació, sinó que col·lectius com les cambreres d’hotel, el personal de restauració i neteja i els dependents a botigues allarguen la seva jornada.
En aquest sentit, Gilgado exposa que en les xifres de l’atur de febrer del 2019, quan va tenir lloc l’última edició de l’MWC, es veu que el nombre d’aturats va baixar en més de 1.700 persones a Catalunya i en unes 1.000 a Barcelona, i els afiliats a la Seguretat Social van créixer, tot i que lleugerament.
No obstant això, sosté que la contractació va disminuir al febrer respecte a gener, amb uns 24.600 contractes menys a Barcelona per al sector serveis, segons l’informe ‘Visibilicemos la precariedad del Mobile World Congress’ elaborat pel sindicat i consultat per Europa Press.
“Això passa perquè no són tantes contractacions com es diu”, conclou Gilgado, i reitera que són treballs per a uns pocs dies i amb males condicions laborals.
OFERTES SEXISTES A L’ANTERIOR MWC
Gilgado recorda que la Inspecció de Treball va investigar 12 empreses per ofertas de feina discriminatòries i sexistes a l’anterior edició de l’MWC, després de les denúncies d’UGT de Catalunya, i que cinc d’elles van ser sancionades –Wilo Azafatas, Drelux BCN Eventos, Contemporanea Eventi, Tote Vignau i Wire to Wire–, segons recull l’informe d’UGT.
La sindicalista destaca que, de les 12 empreses que la Inspecció va investigar l’any passat, “la gran majoria” havia tornat a penjar ofertes de feina opaques, discriminatòries i masclistes: per exemple, una cercava només candidates per al lloc, una altra tenir de 18 a 30 anys, i una tercera demanava per a elles una altura mínima d’1,73.
“Quan comences a mirar totes les ofertes t’adones que la gran majoria de la població treballadora no pot accedir”, per la qual cosa el sindicat demana, per a grans esdeveniments com l’MWC, una intermediació pública –a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC)– i una llei que garanteixi que les ofertes compleixen uns mínims.