El secretari general de Junts, Jordi Turull, que juntament amb Carles Puigdemont va ser un dels protagonistes de la convulsa jornada del passat dijous, ha donat més detalls sobre el parador, fins ara desconegut, del president a l’exili. Després que l’advocat Gonzalo Boye afirmés que Puigdemont es troba fora de l’Estat espanyol, Turull ha anat un pas més enllà i ha confirmat que el president a l’exili ha tornat a Waterloo (Bèlgica), on ha passat els últims set anys. Turull, que ha criticat fortament el dispositiu policial activat per a localitzar i detenir Puigdemont, ha assegurat que el 130è president era a Catalunya des del dimarts.
En una entrevista a RAC1, Turull ha assegurat que Puigdemont va arribar a Catalunya el dimarts, un dia abans de la investidura, i que lluny de quedar-se tancat en un pis, va passejar per Barcelona; a la vegada, ha explicat que va passar pel costat de Girona per l’AP-7, però que no hi va parar. El secretari general de Junts ha subratllat que l’objectiu de tot plegat era que Puigdemont pogués “exercir els seus drets civils i polítics” i pogués accedir al Parlament per al debat d’investidura, cosa que no va ser possible arran del “desproporcionat” i “agressiu” dispositiu policial.
“No volia la foto de la detenció per part dels Mossos per la mala imatge del cos en aquest tipus d’operatiu tan agressiu”, ha assegurat Turull, que ha criticat el dispositiu i ha denunciat que un desplegament policial d’aquelles magnituds no s’havia vist “ni pel major delinqüent, assassí o traficant”. “Qui estava anant al Parlament és qui havia estat president de la Generalitat i el líder de la segona força en nombre de vots, no Hannibal Lecter”, ha insistit, i ha afegit que l’operatiu “no tenia cap proporció ni lògica”. Turull ha defensat que, a més, es tractava d’una ordre de detenció “il·legal” perquè a Puigdemont se li hauria d’aplicar l’amnistia.
Turull va ser la persona amb qui Puigdemont va aparèixer en el seu esperat retorn a Catalunya després de gairebé set anys a l’exili per fugir de la persecució política de l’Estat espanyol. Un cop el president va haver acabat el seu discurs, i quan semblava dirigir-se al Parlament per a complir la seva promesa de ser present al ple d’investidura, tanmateix, va desaparèixer sense deixar rastre juntament amb el dirigent de Junts.
Enmig de milers de persones i d’una intensa vigilància policial, tots dos van aconseguir esfumar-se, fet que va desencadenar el nerviosisme de la policia catalana. Els Mossos d’Esquadra, que havien de ser el braç executor de l’ordre de detenció dictada pel Tribunal Suprem, van activar l’operatiu ‘Gàbia’ i van col·lapsar les principals carreteres del país, així com els seus punts de sortida. També es van detenir dos agents dels Mossos, i se’n va identificar un tercer, així com un bomber, per la seva col·laboració amb la fugida de Puigdemont.
Turull, a qui els Mossos volen citar a declarar per la implicació en la marxa de Puigdemont, ha criticat fortament el dispositiu policial, que només s’activa en casos molt greus. De fet, l’últim cop que va activar-se va ser per a localitzar els terroristes responsables dels atemptats del 17-A. El dirigent de Junts, però, s’ha mostrat orgullós d’haver estat al costat del president des del dimarts, i afirma que no li preocupa poder perdre l’indult després d’acompanyar a Puigdemont. “No ajupiré el cap davant de tanta injustícia” ha reblat.