L’euskera és la llengua més misteriosa del conjunt de la Península, amb un origen desconegut i una història de tradició oral, més que no pas escrita. Ara, però, investigadors de la Societat de Ciències d’Aranzadi han descobert a Navarra, concretament a l’antic poblat d’Irulegi, el que es considera el text més antic i extens escrit en llengua bascònica, l’idioma predecessor de l’euskera, en el que és una troballa històrica i de gran valor per entendre l’origen de la llengua basca.
El text, que consta de 5 paraules, està inscrit en una peça de bronze en forma de mà, motiu pel qual a la troballa se l’ha anomenada “la mà d’Irulegi”. De les 5 paraules, els investigadors només n’han pogut desxifrar una: “Sorioneku“, que traduïda significa “afortunat”. Es calcula que la peça té una antiguitat de 2.100 anys. Tal com expressal”expert en paleolingüística i catedràtic de Lingüística Indoeuropea de la Universitat del País Basc, Joaquín Gorrochategui, la troballa “constitueix el primer document indubtablement escrit en llengua bascònica i, a més, escrit en un signari que, probablement, és també un signari específicament bascònic”.
L’arqueòleg director de l’expedició, Mattin Aiestaran, assegura que amb aquest descobriment es confima que “els bascons eren un poble alfabetitzat, que escrivia en una llengua pròpia, el mateix que passava amb els celtibers, els ibers o altres pobles peninsulars. Està escrit en bascònic, que seria l’antecessor de l’euskera o del basc actual”.
Els arqueòlegs van trobar la “mà d’Irulegi” el 18 de juny de 2021, al jaciment del poblat d’Irulegi, a la base del castell del mateix nom, a la vall (del segle XV a l’XI aC) i fins al final de l’Edat de Ferro (segle I aC), segons informa el 324.