El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha afirmat aquest dimecres que la futura Llei de la ciència de Catalunya “permetrà consolidar de manera permanent la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I) com a prioritat, política i social i econòmica del país”. Tremosa ho ha destacat durant una reunió amb agents del sistema català de recerca en la qual ha explicat que el trajecte de la futura llei ha quedat al Consell Tècnic, pas previ a l’aprovació definitiva per part de Govern, per assegurar que en la pròxima legislatura, pugui elevar-se “amb major agilitat” al Parlament per a la seva aprovació definitiva.
Mentrestant, ha afegit, el Govern treballa per injectar “recursos addicionals” mitjançant la captació dels fons europeus el 2021. “Una magnífica oportunitat per fer el salt endavant que necessitem en R+D+I”, ha dit.
Eina estratègica
Per a Tremosa la Llei de la ciència ha estat “la principal damnificada” de la inhabilitació de Quim Torra ja que aquesta ha impedit aprovar el text al Consell Executiu de Govern aquesta legislatura.
De fet, el conseller ha reiterat la voluntat perquè l’actual text de l’avantprojecte s’aprovi “tan bon punt s’iniciï la pròxima legislatura”. Segons ha apuntat, el text serà “una eina estratègica”.
Entre altres aspectes, el text incorpora la definició de polítiques de personal que garanteixin les condicions adequades de treball dels professionals de la ciència.
La reunió d’aquest dimecres ha aplegat a representants dels centres de recerca i les universitats, així com dels departaments el Govern amb competències en àrees de recerca. Segons la conselleria tots ells han coincidit a qualificar la futura llei com a “absolutament necessària” i han destacat el consens amb el qual s’ha treballat l’avantprojecte.