Edició 2343

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 24 de desembre del 2024
Edició 2343

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 24 de desembre del 2024

Tota la repressió de l’Estat al descobert: arriba el documental a Netflix sobre els fets d’octubre

El llargmetratge, d'unes dues hores de durada, es concep com una resposta a la "simplificació" i "manipulació" de la informació difosa l'1 d'octubre

|

- Publicitat -

El documental Dos Cataluñas s’estrenarà mundialment el 28 de setembre a Netflix amb subtítols traduïts a 42 llengües per “intentar desxifrar què passa a Catalunya” i explicar-ho no només al públic espanyol, sinó també al de “Sydney, Mongòlia o la Patagònia”, ha expressat Gerardo Olivares, codirector del llargmetratge, en la preestrena. El documental aborda el conflicte al voltant de les eleccions catalanes del 21 de desembre, tot seguint els candidats en el seu recorregut per tota Catalunya, Brussel·les i fins a arribar a Estremera. Dos Cataluñas es concep com una resposta a la “simplificació” i “manipulació” de la informació difosa l’1 d’octubre, segons Álvaro Longoria, codirector del documental.

Publicitat

El llargmetratge, de gairebé dues hores de durada, es vertebra entorn de 85 entrevistes a personalitats com Carles Puigdemont, Inés Arrimadas, Raül Romeva, Miquel Iceta, Elsa Artadi, Jordi Turull, Marta Rovira, Xavier Domènech, David Fernández, Ada Colau, John Carlin, Raphael Minder, Iñaki Gabilondo o Pablo Simón. L’equip del documental ha revelat, a més, que els hagués agradat “entrevistar els polítics que estaven empresonats en aquell moment”, però que malgrat les gestions que van dur a terme els va resultar “impossible”. Tampoc van poder conversar amb l’aleshores vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè no van obtenir cap resposta a la petició.

El tràiler que s’ha distribuït aquest matí, mostra les imatges dels fets d’octubre en tota la seva cruesa. Si bé podem veure com el narrador cerca diferents veus, les escenes parlen per elles mateixes. L’anunci de Mariano Rajoy del no referèndum coincideix amb les imatge de policies nacionals assaltant instituts amb tàctiques terroristes. Podem veure els cossos de seguretat disparar amb armes il·legals sobre la massa de votants o ciutadans exercint el seu dret a vot amb ulls morats. Alhora que les opinions dels líders polítics en aquell moment.

En un noble afany per entendre els fets i ser objectius, els creadors del documental posen al descobert la guerra que va començar l’Estat contra els seus mateixos ciutadans que volien decidir el seu futur. Els dos directors coindicideixen: “Hem fet un gran esforç per incloure-hi tots els punts de vista i hem aconseguit no adoctrinar”, ha recalcat Longoria. “Aquest documental no intenta dir-te ‘has de pensar així’, sinó ‘això és el que està passant i tu veuràs què vols pensar'”, ha reblat

Amb una audiència potencial de 130 milions d’espectadors a Netflix, Dos Cataluñas va ser concebut, segons els seus creadors, com una resposta al tractament que van fer els mitjans internacionals dels fets de l’1 d’octubre. “Ens vam adonar que no s’estava narrant bé què estava passant; hi havia molta manipulació i simplificació. Aleshores vam pensar que seria interessant buscar la manera d’explicar-ho amb profunditat”, ha subratllat Longoria.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut