El president de la Generalitat, Quim Torra, ha remarcat aquest dijous que el jovent “mobilitzat i compromès” és un valor “molt preuat” i n’ha reivindicat el “lliure exercici de les seves llibertats”. Torra ha rebut al Palau de la Generalitat representants dels claustres de les universitats públiques catalanes, que han aprovat manifestos de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O. El president ha tornat a demanar “diàleg i negociació”, però també “respecte a la voluntat democràtica de la ciutadania”. En aquest sentit, ha remarcat el compromís personal i del Govern amb la defensa de les llibertats i els drets personals i col·lectius, incloent el dret a l’autodeterminació.
Segons Torra, l’aprovació d’aquests manifestos per part dels claustres de totes les universitats públiques amb percentatges molt elevats és “prova del consens que hi ha a la societat catalana del rebuig enèrgic a les condemnes i a la judicialització de la política”. “Davant de situacions excepcionals es requereixen posicionaments excepcionals”, ha continuat el president, que ha constatat que el moment és “greu i transcendent des d’un punt de vista històric”.
En aquest punt, ha encoratjat els membres de la comunitat universitària i els alumnes en particular a “lluitar per un món més just i lliure”, i ha destacat la importància de tenir un jovent “mobilitzat i compromès”.
Torra ha demanat no oblidar l’origen, ha dit, de l’actual situació. “Haver complert un mandat democràtic, haver votat, haver-nos manifestat pacíficament, l’anhel per l’exercici dels nostres drets i llibertats legítimes en tota societat democràtica”, ha resumit.
Un cop més, ha lamentat que l’única resposta hagi estat la “presó i la repressió” de l’Estat, i ha advertit que ningú podrà aturar “l’obstinació democràtica” del moviment independentista.
“Falsa equidistància” d’alguns rectors
Per la seva part, Conxita Àvila, membre del claustre de la Universitat de Barcelona, ha defensat la importància que les universitats catalanes es posicionin públicament a través dels seus “màxims òrgans de representativitat enfront de la falsa equidistància d’alguns rectors”, i ha aprofitat per criticar que alguns “vagin a retre homenatge al rei veí”. Al seu parer, és un “clam social que la universitat surti d’aquesta equidistància”. “Ens hem volgut pronunciar perquè la societat ens interpel·la i com a universitaris hem de respondre”, ha insistit.
Àvila ha remarcat que les universitats van tenir un paper clau durant l’anomenada transició i van contribuir al procés de democratització. “Tot i que ara veiem que aquesta democratització no va ser suficient”, ha afegit. També ha considerat “incontestable” que els claustres són actors representatius socials de “rellevant importància”, i ha opinat que aquest posicionament no és comparable amb cartes signades per alguns professors i altres persones que ni tan sols formen part de la comunitat universitària.
Així mateix, ha explicat que ja han rebut denúncies contra alguns dels manifestos, denúncies que, segons ella, tenen com a objectiu “laminar l’autonomia universitària, reprimir la voluntat d’una clara majoria mitjançant un ús partidista de la llei i judicialitzant la democràcia”. “No podran res contra un poble unit, pacífic i decidit a lluitar pels seus drets civils i socials”, ha assegurat.