Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Tira endavant la tramitació de la llei que prohibiria les modalitats més violentes dels correbous

Esquerra i Junts insisteixen a tenir en compte la veu de les Terres de l'Ebre durant el debat

|

- Publicitat -

Els diputats de la CUP, d’En Comú Podem i alguns d’ERC i Junts, que tenien llibertat de vot, han permès que tiri endavant la tramitació de la llei que podria prohibir les modalitats dels espectacles taurins de bou embolat, a la mar i enllaçat. Vox i PP havien presentat dues esmenes a la totalitat que només han rebut el suport de Ciutadans. L’esmena no ha tirat endavant perquè només han aconseguit 19 vots a favor, enfront dels 29 en contra i les 83 abstencions com les dels diputats del PSC.

Publicitat

D’aquesta manera, la cambra ha donat llum verda a debatre sobre els correbous gràcies a la proposició de llei impulsada pels comuns i la CUP. Partits com ERC i Junts han insistit a tenir en compte la veu de les Terres de l’Ebre durant el debat.

Tant la CUP com En Comú Podem han destacat “l’impacte negatiu” que tenen les festes taurines en els animals i han comentat que cada cop hi ha més gent al territori que no vol aquests actes. El diputat de la CUP, Dani Cornellà, ha apuntat que “una societat no pot basar festes populars en el patiment i la vexació dels animals” i ha recordat que “hi ha festes que han desaparegut que ara ens semblarien intolerables”. També ha subratllat la necessitat de tirar endavant la proposició de llei per tal de “situar Catalunya com a país capdavanter en la defensa dels drets animals”.

En la mateixa línia, la presidenta d’En Comú Podem, Jèssica Albiach, ha remarcat que és una llei “a favor d’un país millor” perquè Catalunya estigui a “l’avantguarda” de la protecció dels animals. Albiach també ha advertit que si fos per la seva formació, “prohibirien qualsevol espectacle amb animals vius”, però ha apuntat que abans cal “aplegar les majories per fer-ho possible”. Ara se centren en una proposta per posar el punt final a les modalitats “més agressives”, ja que els bous al carrer i a la plaça es podrien seguir celebrant.

La líder dels comuns també ha preguntat a la cambra què pensarien si al gos de cadascú li posessin unes boles de foc a pocs centímetres del cap, en referència als bous embolats. “No hi ha animals de primera i animals de segona, cap espècie és criada perquè nosaltres gaudim amb el seu patiment”, ha etzibat.

Abstenció dels socialistes

El grup dels socialistes s’han abstingut en bloc. El diputat ebrenc del PSC, Joaquim Paladella, ha demanat un debat “respectuós i sense desqualificacions per arribar a acords”. Ha manifestat que “sempre hem defensat el benestar animal, al mateix temps que defensem la cultura popular i la diversitat dels territoris catalans”. Tot i això, ha avançat que hi ha “capacitat per millorar”. “Fem esforços i posem els cinc sentits per fer aquestes millores i garantir els drets dels animals”, ha dit. Des del faristol del Parlament, ha demanat a partidaris i detractors que participin també del debat.

Llibertat de vot dels diputats d’ERC i Junts

Junts i ERC han deixat llibertat de vot als seus diputats. El republicà Juli Fernàndez ha explicat que el seu partit vol “avançar en la protecció dels animals”. “Si tenim la capacitat de tenir un espai on treballar per guanyar cotes en la protecció dels animals, nosaltres hi serem”, ha afirmat. I ha demanat fer-ho “treballant” amb la gent de l’Ebre, les entitats i les associacions. “Amb els avenços que hem fet i que ben segur que farem, ningú de l’Ebre se sent que té menys cultura”, ha insistit Fernàndez.

La diputada de Junts, Esther Vallès, també ha clamat per un “debat constructiu”. Creu que és una qüestió que va acompanyada “d’una polèmica molt controvertida”. Ha recordat que el “camí” que segueix la societat “va en la línia del respecte a la natura i als éssers vius”. “Volem debatre, escoltar a tothom, conèixer els arguments de totes les parts”, ha valorat.

De la mateixa manera que Junts ha permès la llibertat de vot en el debat a la totalitat d’aquest dimecres, fonts de la formació assenyalen que deixaran que els seus diputats “s’expressin lliurement quan tingui lloc la votació final de la llei al Parlament. Aquestes mateixes fonts ho justifiquen perquè és un “debat complex” i perquè “hi ha múltiples opinions al territori”. En aquest sentit, el grup parlamentari està preparant un document de compareixences “amb totes les veus, des dels antitaurins fins als taurins”.

Vox i PP presenten una esmena a la totalitat

Vox i PP han presentat una esmena a la totalitat que no ha tirat endavant, tot i que ha rebut el suport de Ciutadans. Alberto Tarradas, de Vox, ha valorat que aquest és “l’enèsim embat de l’esquerra contra el món rural, la cultura i la tradició autòctona”. “Les festes amb bous formen part de la nostra cultura des de temps llunyans”, ha continuat per concloure que als impulsors de la llei els “molesta que mantinguem tan arrelada aquesta tradició a Catalunya i que ens lliga també a Espanya”.

La diputada del PP, Lorena Roldán, ha defensat l’esmena a la totalitat confirmant que “no comparteixen ni el text ni el fons” de la iniciativa perquè no té en compte “l’opinió del territori, ni el sentiment, ni l’arrelament” d’aquesta tradició. “Una norma que va dirigida únicament a la prohibició”, ha sentenciat.

Finalment, el diputat de Ciutadans, Matías Alonso, ha lamentat que els partits polítics “amb més representació institucional a l’Ebre” – referint-se a ERC, Junts i PSC– “diuen una cosa allà i una altra a Barcelona”. Alonso ha expressat que la proposició de llei de comuns i CUP és un pas més “dels partits d’esquerres i del lobby animalista per acabar amb la tauromàquia en totes les seves formes a Catalunya”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí