Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

Tintin arriba al CosmoCaixa de Barcelona

El museu anuncia la renovació de la sala permanent, que estarà tancada a partir del gener

|

- Publicitat -

El CosmoCaixa acollirà aquest curs les exposicions Tintín i la Lluna, que parlarà de l’arribada dels humans a la lluna a través de la figura del conegut personatge de còmic; ‘Miralls’, que acostarà el llenguatge matemàtic i la física als visitants a partir dels miralls; i ‘Sabres i mastodonts’, que retrocedirà nou milions d’anys per donar a conèixer peces úniques i reals de la flora i fauna de la península Ibèrica. Aquesta temporada també ve marcada per la renovació de la sala permanent amb l’objectiu de tenir “una museografia molt més moderna i interactiva” i “el museu de la ciència més modern del món”, ha anunciat la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán.

Publicitat

A la roda de premsa de presentació de la temporada que ha tingut lloc avui al CosmoCaixa, Durán ha assegurat que, malgrat el tancament de la sala a partir del gener i fins al setembre del 2019, l’oferta d’activitats no disminuirà, ja que traslladaran el material a altres parts del museu. “Amb aquesta situació tenim el repte ambiciós de mantenir els assistents”, ha expressat Durán.

La temporada passada, que han valorat com a “excepcional”, el CosmoCaixa va assolir xifres rècord traspassant la barrera del milió de visitants, un 16% més que la temporada anterior. Amb aquesta dada es situen com el segon museu més visitat de Catalunya, després del Museu Picasso. Durán ha volgut remarcar que la gran majoria del públic és local, de Barcelona, i té un component actiu, atès que el 43% dels visitants han participat en activitats més enllà de les exposicions. “És una satisfacció veure que resultem interessants per a tota la ciutadania”, ha dit Elisa Durán.

Com que la primera exposició de la temporada, Robots, els humans i les màquines, ja va ser estrenada al juliol, les novetats arriben al desembre amb Tintín i la lluna, una exposició que s’organitza coincidint amb la celebració dels 50 anys de l’arribada dels humans a la lluna.

La directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa ha comentat que Tintín “es va avançar gairebé 20 anys a Neil Armstrong”, trepitjant la lluna el 1952 en un dels seus còmics. “A partir d’un atractiu basat en el còmic i Tintín podem fer una explicació exhaustiva de la tècnica amb què vam poder arribar a la lluna, i com això ha aportat beneficis a la quotidianitat”, ha explicat el director de l’Àrea de Divulgació Científica i CosmoCaixa, Jordi Portabella, fent referència al contingut de l’exposició. Els visitants podran observar una barreja entre “la tradició científica i la del còmic”, aquesta última reforçada gràcies a un acord amb el Museu Hergé de Bèlgica que prestarà dibuixos originals de Tintín.

 

La segona exposició de la temporada, segons Portabella, és la més “disruptiva” i “diferent” de les que normalment desenvolupen. Es tracta d’una proposta “extremadament interactiva” que ha estat possible amb la col·laboració de l’Institut de Ciències Matemàtiques. Portabella ha explicat que amb ‘Miralls, dins i fora de la realitat’ volen reflexionar sobre la realitat, ja que a través dels miralls es poden “veure realitats a les quals no estem acostumats”, fet que demostra que “la realitat és diferent segons com es miri”. Aquesta exposició “és també la introducció a un dels àmbits més feixucs de l’aprenentatge com són les matemàtiques”, ha emfatitzat Jordi Portabella.

‘Sabres i mastodonts, la megafauna del miocè’ és la darrera exposició de la temporada, que s’estrenarà el juny del 2019 i que té l’objectiu de “respondre una de les grans demandes de la ciutadania: com era el món anterior a l’espècia humana”, ha dit Jordi Portabella, que ha anunciat que els visitants veuran “troballes fòssils de caràcter sabàtic i selvàtic de la fauna ibèrica del miocè, una època amb una climatologia molt diferent”.

Hi haurà grans vertebrats, com els tigres de dents de sabre o els antecedents dels hipopòtams actuals, gràcies a la col·laboració del Museu Arqueològic Regional d’Alcalá de Henares. Les peces exposades seran reals, amb “un caràcter de conservació notable i excepcional”, ja que “gràcies a la situació climaticogeològica de l’època, la península Ibèrica és un dels llocs on s’han pogut conservar millor”, ha explicat el director de l’Àrea de Divulgació Científica i CosmoCaixa. “Amb aquesta volem donar a conèixer aquestes peces úniques que ens ajuden a conèixer el nostre passat a la terra”, ha dit Elisa Durán.

El director del CosmoCaixa, Lluís Noguera, ha explicat que no entenen l’exposició “com un artefacte que es mostra en una sala, sinó que té una sèrie de ramificacions”. Per això, paral·lelament organitzaran conferències, tallers i activitats, entre les quals ha destacat el cicle de conferències que parla de “com els humans viurem amb els robots” i que se celebra en aquest moment.

Noguera també ha remarcat el cicle de conferències sobre la salut mental a la infància i adolescència, d’interès per a professionals de l’educació, o un altre cicle de conferències sobre “ciutats sostenibles i consum responsable”. Les propostes d’aquesta temporada pretenen complir el triple objectiu “d’acostar la ciència a la ciutadania, estimular les vocacions científiques -especialment dels més joves- i valorar la investigació científica del país”, ha emfatitzat la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut