Una de les publicacions culturals més importants del món, la revista ‘The New Yorker’, ha publicat un reportatge sobre “les ferides obertes d’Espanya” en relació al fracàs de la transició de 1978, que havia de dur el país a la democràcia després de dècades de dictadura. “Dècades després del règim de Franco, els ciutadans del país segueixen desenterrant els crims del passat”, destaquen.
Al llarg del text, i a través de víctimes de la repressió i el silenci posterior, expliquen com la transició va permetre que el franquisme arrelés fins avui a les entranyes de l’Estat. Una excepció dins l’escenari europeu que la revista mostra també posant de manifest les vulneracions actuals a la memòria històrica: “Durant dècades després de la Guerra Civil, es va ensenyar als nens que el cop del 1936 estava justificat; més tard va guanyar la idea que les dues parts eren igualment responsables de les atrocitats de la guerra (el conflicte va costar 500.000 vides). Fins i tot avui dia el còmput històric és vist sovint com una qüestió indesitjable, que porta al ressentiment i al dolor. La majoria de governs espanyols s’han mantingut al marge d’aquests debats”, escriuen.
En aquest sentit, l’autora Stephania Taladrid es mostra escandalitzada per l’existència de la ‘Fundación Francisco Franco’.