El 2012 el ministre Cristóbal Montoro va apujar l’IVA de certs productes culturals del 8% al 21%. Aquest augment va generar malestar al sector de les arts de l’espectacle, el més afectat. “La pujada de l’IVA en un sector moribund com l’exhibició cinematogràfica és enviar a l’atur milers de persones més. De necis i irresponsables”, deia al respecte el director de cinema català Jaume Balagueró al diari ARA.
L’any 2017 es va rebaixar l’IVA, però els preus no han baixat. Una paradoxa, ja que la pujada va ser descrita pel president del Gremi d’Empresaris de Cinema de Catalunya, Camilio Tarrazón com una tallada als espectacles: “estan matant la indústria cultural, perquè tallen l’accés al mercat”.
Tal com recull Europa Press, les entrades de cinema, teatre i concerts són un 0,1 % més cares que fa un any, segons l’INE per a juliol, mes en el qual va entrar en vigor la baixada de l’IVA de les entrades de cinema del 21% al 10%. Les entrades de teatre i concerts tenen un IVA del 10 % des del juliol del 2017.
Així mateix, les dades també reflecteixen que els tiquets d’aquests espectacles van ser al juliol un 0,7 % més barates que al mes de juny de 2018 i que el preu d’aquestes entrades s’ha reduït un 0,3 % enguany.
En qualsevol cas, les dades de l’INE també ofereixen la variació de preus a impostos constants –una comparació de preus en un escenari en el qual els tributs no varien–. Segons aquest barem, les entrades van ser al juliol un 9,7% més cares respecte a l’any anterior i un 9,2% més cares enguany.
Repercuteix la baixada en el preu de l’entrada?
Curiosament, l’any passat, quan es va rebaixar l’IVA dels espectacles en directe, la repercussió en el preu de les entrades va ser nul i fins i tot va suposar un alça del 0,2% des de principi d’any. Precisament, l’Agència Tributària explicava el desembre passat que la baixada de l’IVA a espectacles en viu “no es va traslladar als preus finals” que van pagar els consumidors.
“Amb la informació disponible no existeix cap evidència de que aquesta rebaixa de tipus d’IVA s’hagi traslladat als preus finals”, recordava Hisenda.
Després de la baixada de l’IVA al cinema, el mateix Ministeri va manifestar el desig que aquesta nova reducció d’impostos repercutís en el preu de les entrades, encara que, segons van assegurar fonts d’aquest departament, aquesta decisió depèn de les diferents sales.
Per la seva banda, la Federació de Cinemes d’Espanya (FECE) va manifestar la seva “satisfacció” després de conèixer-se l’aprovació dels comptes de 2018 i va celebrar “la tornada a la normalitat” de l’IVA aplicat a les sales de cinema, després de “més de cinc anys” en els quals, tal com van assenyalar els exhibidors, els cinemes han fet “un esforç notable” perquè els espectadors no es veiessin afectats.
Un descens de 0,66 euros de mitjana
Segons un estudi de FACUA-Consumidors en Acció, la baixada de l’IVA del cinema del 21% al 10 % hauria de provocar una disminució en l’import de les entrades de 0,66 euros de mitjana, de manera que el preu els caps de setmana i festius passaria dels 7,31 euros actuals a 6,65 euros.
Després de la baixada de l’IVA al cinema, alguns exhibidors com Kinépolis, Cinesa, Renoir i Golem i Yelmo cinemes van anunciar descensos en el cost de les entrades de fins a 90 cèntims.
Poc després, un estudi de FACUA assegurava que el 70% dels cinemes analitzats en una enquesta no havien repercutit la baixada de l’IVA al preu de les entrades o havien reduït els preus menys del que correspondria en repercutir l’impost al 10% en lloc del 21%.
Una possible pujada encoberta?
Per FACUA, que va realitzar l’enquesta sobre 50 cinemes de 26 ciutats espanyoles, es tracta d’un “alt percentatge” de cinemes que han aplicat una “pujada encoberta” amb la qual “augmenten els seus marges de benefici”.
Del total de cinemes enquestats, catorze havien repercutit la baixada de l’IVA al preu de les entrades (amb un arrodoniment a l’alça o a la baixa a la fracció de 5 cèntims més propera). De la resta, 23 segueixen cobrant el mateix preu final que al començament d’any -tres d’ells fins i tot l’han apujat- i tretze han reduït l’import final menys del que representa la reducció d’11 punts en l’IVA.
El sector cinematogràfic, com la resta d’àmbits culturals, van experimentar una pujada de l’IVA del 8 al 21 % el setembre de 2012 -a excepció de llibres, que compten amb un quatre per cent, o les entrades dels museus exemptes d’aquest impost- i des de llavors ha reivindicat el descens d’aquest tribut.
El febrer de 2014 a “Crisis económica y cultura” al The Economy Journal, l’expert en economia, gestió i polítiques de la Cultura, el professor Lluís Bonet reflexionava sobre aquesta qüestió: “Els ingressos per taquilla del cinema a Espanya han decrescut significativament des de l’any 2011, però és difícil quantificar quina porció correspon a la pujada de l’IVA i al seu efecte sobre el consum, quina proporció és conseqüència de la qualitat percebuda de l’oferta (els ingressos totals per taquilla varien molt d’any en any en funció de l’èxit d’unes poques pel·lícules) i quina és resultat dels efectes de la crisi en la renda disponible dels consumidors”.