La Casa Batlló de Barcelona ha acollit aquest dissabte un espectacle audiovisual a la seva icònica façana davant de centenars d’espectadors que s’han agrupat al Passeig de Gràcia. La proposta de l’artista digital Sofia Crespo – que porta per títol ‘Structures of being’ – està inspirada en la natura i la vida, i busca dialogar amb l’obra d’Antoni Gaudí a través de diferents textures, éssers i fenòmens naturals. El mapping es complementa amb la música del compositor generatiu Robert M. Thomas, que ha creat una melodia amb l’ajuda d’intèrprets locals. En una entrevista a l’ACN, Crespo assegura que és una intervenció “molt especial”, ja que es tracta també d’un “homenatge” a la capital catalana.
L’obra projectada està formada per diferents seccions que es van mostrant durant els poc més de deu minuts que dura el mapping. La proposta de l’artista està molt centrada en la natura i n’ensenya diferents elements com els oceans, diversos invertebrats, o altres essers vius com per exemple els ocells. Aquestes referències, segons Crespo, permeten parlar de les inspiracions que va tenir Gaudí i fan que la proposta digital es complementi amb la façana.
L’artista, però, reconeix que ha estat un repte a nivell “tècnic i artístic”, ja que es tractava d’una construcció amb diferents textures i colors. En aquest sentit, per tal de trobar aquestes sinergies, es va submergir en tot tipus de proves, des de “la gravació de cristalls o l’estudi del moviment dels oceans”, que li han permès crear “simulacions de patrons naturals”.
Finalment, aquesta imatge es complementa amb la música – creada pel reconegut compositor generatiu Robert M. Thomas – i que compta amb intèrprets locals com l’organista Juan de la Rubia i el quartet de corda Cosmos Quartet. “En certa manera aquest mapping obre les portes a l’art digital i fa que l’audiència general vegi una cosa diferent, no és quelcom que només passa darrera de la pantalla d’un ordinador”, recorda Crespo.
No és la primera vegada que la creadora visita Barcelona, on ha estat en múltiples ocasions amb diferents projectes, però sí que afirma que es tracta d’una experiència molt destacada. “És una cosa que es fa un cop a la vida com a artista, una intervenció en un edifici que és patrimoni de la UNESCO, és molt gran”, celebra.
Bona rebuda per part del públic
Les projeccions d’avui han estat les primeres que han vist les centenars de persones que s’han acostat fins a l’exterior de la Casa Batlló. Alguns dels visitants fins i tot han repetit l’experiència, ja que cada mitja hora hi ha una repetició del mapping. En tots els casos, la rebuda ha estat bona i ha anat acompanyada d’un fort aplaudiment al final.
Aquest diumenge es podrà tornar a veure la creació de Crespo, això sí, a partir de les set de la tarda. El mapping compta amb el patrocini de la fira Integrated Systems Europe (ISE), que inaugura en breu la seva quarta edició a Barcelona i s’emmarca en les activitats per a celebrar el 200è aniversari de Passeig de Gràcia i el Festival Llum BCN 2024. També té la col·laboració del Palau de la Música Catalana i del Barcelona Supercomputing Center.