La Xarxa d’Estructures Populars i Comunitàries de Manresa, formada per vuit moviments socials, ha ocupat els baixos del número 22 de la plaça Sant Ignasi de Manresa, al barri de les Escodines. L’oficina, que havia estat una entitat bancària (Caixa Manresa), feia 15 anys que era buida. L’objectiu, explica Nora Miralles, membre de la xarxa, és, d’una banda, cobrir les necessitats d’espais que tenien els diferents col·lectius i, alhora, dinamitzar un barri estigmatitzat. Entre els moviments que s’instal·laran hi ha l’Escola Popular de Manresa que, amb una trentena d’alumnes, s’han trobat que l’actual espai se’ls hi ha quedat petit. També l’Espai Popular AlQua, que dona acompanyament i suport mutu a joves migrats.
L’últim inquilí havia estat Caixa Manresa i en l’actualitat és propietat del fons voltor Divarian. Amb l’ocupació, detalla Nora Miralles, membre de la Xarxa d’Estructures Populars i Comunitàries de Manresa, busquen cobrir les necessitats d’espais que tenen els vuits moviments socials que l’integren, però, alhora, “generar activitat al barri”. Segons Miralles, el nou espai contribuirà a trencar amb la idea que el barri de les Escodines és insegur. “Un barri viu és un barri segur”, insisteix.
Entre els col·lectius que s’instal·laran al local hi ha l’Escola Popular de Manresa, que cada cop té més demanda i necessita més espai. “És important que les joves sentin que tenen un espai propi, on estar bé, adequat a les seves necessitats”, declara Om Sala, un dels responsables. La intenció, doncs, és traslladar-hi el grup de grans, una trentena de joves d’entre 12 i 17 anys. “Farem un procés participatiu perquè decideixin què fer i adequar-lo entre tots, que se’l facin seu”, avança.
El número 22 de la plaça Sant Ignasi també serà la nova seu de l’espai de joves AlQua. El col·lectiu, nascut el 2018, fa acompanyament i suport mutu amb persones joves migrades. Caterina Armengol, una de les responsables del col·lectiu, afirma que ara es quedaven sense el local que ocupen, també propietat d’un fons voltor. L’ocupació del local els permetrà, doncs, seguir amb la tasca d’ajudar als joves migrats que “se senten desemparats” i en una situació “molt vulnerable”. “Vaig venir sol i ara sento que tinc una família”, reconeix un dels usuaris, Hamza Boufaracha.
Entre els col·lectius que també es traslladaran al nou local hi ha l’espai de defensa legal, que fins ara desenvolupava part de la seva activitat al Bloc 7 de la PAHC. La capital del Bages és una de les ciutats de Catalunya amb més pisos buits i, actualment, la PAHC té 8 blocs ocupats i 4 locals.