Més de 700 membres de 34 entitats de cultura popular catalana han participat aquest cap de setmana al 34è Aplec Internacional d’Adifolk a la ciutat portuguesa d’Elvas, a l’Alentejo, que és patrimoni de la humanitat de la UNESCO. L’esdeveniment, que s’allargarà fins diumenge, inclou exposicions, mostres de bestiari i imaginari festiu, sardanes i altres danses populars, cinema, havaneres, correfocs, cercaviles, expressions gastronòmiques i també espais de debat i anàlisi. La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, que ha viatjat fins a la localitat, ha reivindicat aquesta “oportunitat de fer brillar la cultura popular i presentar-la arreu del món”.
La consellera ha inaugurat l’aplec al costat de l’alcalde d’Elvas, José Rondão de Almeida, i ha aprofitat el desplaçament per reunir-se amb agents econòmics i acadèmics de la regió per tal d’explorar possibles col·laboracions amb Catalunya.
Noves jornades
Alsina també ha anunciat l’organització d’unes jornades per identificar bones pràctiques i oportunitats de desenvolupament econòmic entre Catalunya i l’Alentejo per al 2023. Estarà centrada a afrontar reptes compartits, com el despoblament de les zones rurals.
L’aplec de l’Adifolk celebra 34 anys després d’haver passat, des de l’any 1988, per ciutats tan diverses com París, Frankfurt, Washington, Copenhaguen, Torí, Tolosa de Llenguadoc o Perpinyà. A banda de grups, esbarts i colles d’arreu de Catalunya, han col·laborat en aquesta edició els portuguesos Bomb’Alen, la Coral Públia Hortênsia de Castro, el Rancho Folclórico Espigas e Papoilas da Vila Raiana i la Voz Amiga da Terrugem.
També m’he reunit amb agents econòmics i acadèmics de la regió de l’Alentejo i he anunciat que el 2023 organitzarem unes jornades compartides per identificar oportunitats de desenvolupament econòmic centrades a afrontar un repte compartit: el despoblament de les zones rurals. pic.twitter.com/0IisAApoy5
— Victòria Alsina Burgués (@_VictoriaAlsina) August 27, 2022