Una enquesta realitzada a 126 alumnes de quart d’ESO i primer de batxillerat de la Val d’Aran ha exposat el “baix i preocupant” ús social de l’aranès. Un 17,9% mostra que l’aranès és la llengua familiar i un 18,8% declara tenir l’aranès com a llengua d’identificació, però únicament un 2,4% assegura haver escrit l’última publicació en xarxes socials en aranès.
El problema no és que els joves tinguin un mal nivell, ja que puntuen el coneixement d’aranès en un 7 sobre 10. El principal repte, doncs, és que el traslladin a les xarxes socials i a l’oci.
Ús majoritari del castellà
L’enquesta s’ha dut a terme en el marc de les xerrades sobre diversitat lingüística que organitza el Conselh d’Aran on s’ha detectat que el jovent de la Val d’Aran majoritàriament utilitza el castellà per parlar amb les amistats. Amb aquestes activitats, el Conselh vol que els joves reflexionin sobre el seu paper determinant en el futur de l’aranès, ja que d’ells dependrà la supervivència de la llengua. I en un món on les xarxes socials guanyen presència en el dia a dia, l’enquesta evidencia que és imprescindible que incorporin l’aranès per frenar el procés de substitució lingüística.
Les sessions són a càrrec de Marc Piera, filòleg especialista en diversitat lingüística, que planteja exemples als estudiants per a convidar-los a reflexionar i debatre entre ells sobre el plurilingüisme i com les seves actituds són crucials per a la supervivència de l’aranès. Entre diferents temes, es qüestiona als joves per què no publiquen en aranès en xarxes socials com Instagram o Tiktok, mostrant-los que això els faria únics i diferents davant una majoria que competeix en llengües més parlades.
e sonque un 2,4% manifèste qu’era darrèra publicacion en hilats sociaus siguec en aranés, donades que revèlen un baish e preocupant emplec sociau dera lengua entre era joenessa. Sus eth coneishement dera lengua, manifèsten auer un coneishement bon d’aranés, de lèu un 7 sus 10.
— Conselh Generau d’Aran (@conselharan) October 19, 2022