Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Un científic esclata contra Catalunya Ràdio per donar veu a la intolerància i disfressar-ho de llibertat d’expressió

|

- Publicitat -

Antonio Turiel, científic de professió, és un dels nou investigadors que han signat un manifest per expressar la seva “extrema preocupació” per l’impacte mediambiental que pot generar el parc eòlic marí de Roses (Alt Empordà). Ara, denuncia a través d’un extens fil a Twitter el tractament poc professional de la qüestió per part de Catalunya Ràdio. Concretament, per permetre que Jaume Morrón, gerent d’EòlicCat, ataqui els científics que han impulsat l’article titulat “Unravelling the ecological impacts of large-scale offshore wind farms in the Mediterranean Sea”.

Publicitat

“Fa unes setmanes, en un programa d’El matí de Catalunya Ràdio, el Sr. Jaume Morrón es va permetre la lleugeresa d’atacar al grup de científics que recentment vam publicar un article sobre els possibles impactes ambientals d’un parc eòlic a la nostra costa”, comença el comunicat de Turiel. D’aquesta manera, critica que Morrón ataqui directament les persones i menystingui el treball científic sense arguments.

Turiel també defensa que el treball científic “es fa de manera independent de les pressions i en favor d’un servei públic” i creu que això “deu molestar als interessos econòmics d’aquest senyor”. A més, considera que aquestes “actituds anticientífiques” són les que porten als sectors antivacunes o terraplanistes al feixisme.

La passivitat de la ràdio pública

Pel que fa al paper de Catalunya Ràdio, el científic considera que no va actuar davant les provocacions de Morrón. “El o la periodista té l’obligació de no permetre la difusió de missatges d’odi (com el que va escampar el Sr. Morron) o, en general, d’idees que atempten contra els valors democràtics i de convivència”, remarca. En aquest sentit, avisa que això no pot emparar-se en la llibertat d’expressió: “És així com s’obre la porta des dels mitjans a l’odi i al feixisme”.

La resposta del programa, en rebre una queixa per escrit, li sembla decebedora, perquè excusa en la pluralitat del debat i la llibertat d’expressió aquests atacs. Turiel es planteja què passaria si “s’hagués fet una crida a matar al rei d’Espanya” o a “beure lleixiu per combatre la CoVid”.

Per tot això, l’investigador assegura que no tornarà a Catalunya Ràdio. “És evident que cada cop es blanqueja més el feixisme i la intolerància per donar suport a interessos particulars i espuris”, lamenta.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí