Gairebé un 50% de les persones LGTBI a Espanya evita agafar de la mà a la seva parella en públic por a ser atacat o assetjat, segons una macroenquesta de l’Agència Europea dels Drets Fonamentals. L’estudi revela que un 40% d’aquest col·lectiu a l’estat espanyol pateix assetjament i prop d’un 20% se sent discriminat a la feina. Tanmateix només un 11% dels enquestats a Espanya van denunciar a la policia atacs físics o sexuals per ser LGTBI, mentre que gairebé un 20% no ho van fer per por a un tracte homòfob per part dels cossos policials. Gairebé un 60% dels enquestats considera que el govern espanyol no combat amb eficàcia els prejudicis i la intolerància contra aquest col·lectiu.
L’Agència Europea dels Drets Fonamentals ha detectat que “una proporció significativa” del col·lectiu LGTBI a la Unió Europea pateix assetjament i violència, entorn del 40% segons l’enquesta. Les persones transsexuals o intersexuals pateixen més atacs físics o sexuals que la resta dels enquestats, un 17% i un 22% respectivament.
A més, considera “alarmant” l’alt nombre de persones que es veuen obligades a amagar la seva orientació sexual o identitat de gènere. Prop de la meitat dels enquestats a la UE gairebé mai són oberts sobre això i un 60% eviten agafar de la mà a la seva parella en llocs públics.
Amb gairebé 140.000 participants en tota la UE, aquesta és l’enquesta més gran que s’ha fet a nivell europeu sobre la situació del col·lectiu LGTBI. L’Agència Europea dels Drets Fonamentals considera que demostra el poc progrés en els darrers set anys.
“Massa persones LGTBI continuen vivint a l’ombra amb por de ser ridiculitzades, discriminades o inclús atacades”, alerta el director de l’agència, Michael O’Flaherty.
L’agència també alerta de “l’alta taxa de discriminació” a la feina contra el col·lectiu LGBTI a la UE. Entorn d’un 20% en pateixen, segons l’estudi.
L’Agència Europea dels Drets Fonamentals assegura que els resultats també suggereixen que, entre generacions, cada cop menys joves enquestats amaguen ser LGBTI a l’escola. Així celebren que es tracti més aquest tema a les aules. Ara bé, l’escola està lluny de ser un entorn segur per als estudiants LGTBI a Europa. Un 45% dels enquestats d’entre 15 i 17 anys hi han patit discriminació.
Por “innaceptable”
L’encarregat de l’enquesta, Miltos Pavlou, assegura en declaracions a l’ACN que la situació a Espanya pel que fa a la por a l’assetjament és “millor” que en el conjunt de la UE. Tot i això, remarca que l’alt nombre de persones LGTBI que no s’atreveixen a agafar la mà de la seva parella a l’Estat és “inacceptable”.
“La gent no pot viure quan té por, hem d’aturar això”, ha defensat Pavlou.
D’altra banda, Pavlou destaca que els enquestats han mencionat el “discurs negatiu” d’alguns polítics i partits cap al col·lectiu LGTBI com una regressió en la igualtat sexual i de gènere als seus països.
“Ara que ens enfrontem a una pandèmia és important que no perdem els nostres drets humans perquè el futur depèn de la igualtat entre tots”, apunta.