SOS Costa Brava exigeix la protecció “urgent” del 30% dels ecosistemes marins i terrestres de Catalunya i la retirada “immediata” del golf de Roses (Alt Empordà) del projecte Plemcat, que promou la Generalitat. En el marc de la conferència de la Dècada dels Oceans de l’ONU de 2024, que aquesta setmana se celebra a Barcelona, l’entitat denuncia que Catalunya està “molt lluny” dels objectius de protecció fixats per part de les Nacions Unides de cara al 2030. “Del 30% de la superfície marina que s’ha acordat protegir, un 10% haurà de ser estrictament protegit, és a dir, amb tots els usos prohibits, a mode de «reserves integrals». Actualment només el 0,01% del mar català disposa d’una protecció estricta”, asseguren en un comunicat.
L’entitat denuncia que, tot i que la “degradació dels ecosistemes, la pèrdua de la biodiversitat i l’extinció d’espècies” és un dels “principals” reptes als quals s’enfronta el planta, el Govern dona suport a la “desprotecció” per part de l’Estat d’una de les zones “més fràgils i amb més biodiversitat del Mediterrani”. Es refereixen a l’àrea marina del golf de Roses i la badia de Pals on el POEM permet la instal·lació de parcs eòlics marins.
“Actualment en aquesta mateixa zona desprotegida objecte d’impugnació, la Generalitat de Catalunya impulsa la instal·lació d’una plataforma experimental per fer proves vinculades a la futura indústria eòlica marina, un projecte anomenat PLEMCAT, finançada amb fons públics”, remarquen al comunicat.
En aquest sentit, SOS Costa Brava diu que cal fer complir els acord de l’ONU i exigeix la retirada “immediata del Plemcat”, a més de “l’exclusió immediata” de la zona com a espai per al desenvolupament de l’eòlica marina.