L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) ha registrat durant el 2023 un total de 302 incidències LGTBI-fòbiques a Catalunya, xifra que suposa un rècord històric i un augment del 27,4% respecte a l’any 2022 (237) i del 6,3% respecte a l’any 2021 (284).
En una radiografia d’incidències publicada per l’OCH, es conclou que el col·lectiu d’homes gais és el que ha denunciat més situacions LGTBI-fòbiques, un total de 119. El segueix el col·lectiu trans, el qual destaquen les incidències patides per 41 dones trans.
Per territoris, Barcelona torna a ser la província que acumula més fets d’aquesta mena, especialment als districtes de Sant Martí, Sants-Montjuïc i l’Eixample. En total, s’han registrat 160 incidències, un 77,5% del total. Les províncies de Girona i Tarragona (3,6%) han mantingut les dades de registre d’incidències de l’any anterior, mentre que Lleida n’ha registrat un 0,3% del total. L’11,9% restant correspon a incidències comeses de forma no presencial.
Pel que fa als àmbits on han tingut lloc les incidències, la via pública (24,7%), és el més registrat, seguit de l’espai d’oci nocturn (16,2%), àmbit del qual hi ha hagut un increment molt significatiu de persones que denuncien les agressions pels dispositius que l’entitat té habilitats. El transport públic (7,6%) i l’internet i les xarxes socials (7,3%) són als següents escenaris més freqüents.
Enguany les agressions verbals són el tipus de discriminació més registrat (24,8%), seguides de les mostres d’odi i exaltació amb molt poca diferència (24,5%). En tercer lloc, les agressions físiques (23,5%).
El portaveu de l’OCH, Eugeni Rodríguez, ha lamentat que es tracta d’unes dades “preocupants” i ha criticat “el discurs d’odi de l’extrema dreta”, així com la “manca de voluntat política” per revertir la situació.