Després d’anunciar que els nens podran a sortir al carrer de forma controlada a partir del 26 d’abril, el Ministeri de Sanitat ja estudia la possibilitat que ho faci també la gent gran. Segons ha apuntat aquest dissabte el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, la possibilitat està “sobre la taula” del comitè científic de la crisi de la covid-19, que després de “discutir molt aquest punt” entén que s’ha de plantejar sobretot per aquelles persones que necessiten “tenir mobilitat”. Amb tot, Simón creu que les modificacions que s’aprovin a partir del dia 26 per adaptar-se a la situació de transmissió actual “s’han de poder implementar correctament, i que no es quedin en un paper”.
Fernando Simón ha assegurat que la gent gran “és un dels grups i opcions” que “s’han de plantejar” com a possibles col·lectius que podrien sortir al carrer controladament a partir del 26 d’abril, o més endavant. Concretament aquells que necessiten “tenir mobilitat per mantenir l’estat de salut”, ha dit Simon, perquè es puguin exercitar en “passeigs una mica més llargs” que els que ofereixen els seus domicilis.
En tot cas Simón no ha donat per fet que el govern espanyol aprovi aquesta mesura, i ha remès al proper Decret de mesures per confirmar que això “succeeixi i es permeti”. Sobre el desconfinament controlat dels nens i nenes, el doctor tampoc ha donat detalls de quin és el pla de l’executiu (“quan i com ho sabrem amb el decret del govern”, ha insistit) sobre torns, horaris o mesures de protecció. En relació a aquest últim punt, per exemple, no ha concretat si els menors estaran obligats o no a portar mascaretes i ha constatat que el seu ús és una “recomanació” i un “gran mecanisme de control” i de reducció de la transmissió, però no l’únic.
De la mateixa manera, el doctor ha alertat sobre la desescalada del confinament “amb noves modificacions a partir del 26 i possiblement amb altres més endavant” per adaptar-se a la situació de transmissió actual. Al respecte, Simón ha dit que l’objectiu és proposar mesures “que es pugin implementar correctament, i no altres que es quedin en un paper” i que després no serveixen ni permeten avaluar l’evolució de l’epidèmia.
D’altra banda, després de la reunió del comitè tècnic de la crisi del covid-19 d’aquest diumenge, Simón ha valorat amb optimisme moderat les darreres xifres de morts per la malaltia a l’Estat, que aquest diumenge han baixat dels 500 després de diversos dies d’estancament en valors per sobre d’aquest nombre. “Avui tenim 410 morts. Una dada que incita a l’esperança i espero que podem anar veient cada cop de forma més clara i més òbvia i evident per tots l’impacte que està tenint l’esforç que estem realitzant”, ha valorat.