Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Sanitat qüestiona els suposats beneficis de la nicotina davant la Covid-19

|

- Publicitat -

El Ministeri de Sanitat ha qüestionat a través d’un comunicat que la nicotina pugui tenir efectes beneficiosos per combatre el coronavirus. “Els suposats efectes protectors de la nicotina davant la covid-19 no tenen evidència científica”, ha afirmat el govern espanyol a través del ministeri. L’executiu surt així al pas de diversos estudis que s’han difós en els darrers dies elaborats a altres països que defensen aquesta teoria. Segons el Ministeri de Sanitat, es tracta d’estudis “molt preliminars” que “no tenen en compte els efectes perjudicials de la nicotina i el fum del tabac en les vies respiratòries dels fumadors i al seu sistema immunitari, sobre els quals hi ha evidència científica abundant”.

Publicitat

Ben al contrari, des del Ministeri de Sanitat insisteixen que sí hi ha investigacions que demostren una evolució “pitjor” de la covid-19 en pacient fumadors, així com altres que indiquen que fumar “comporta un risc 133 vegades més gran” de desenvolupar una forma greu dels símptomes de la infecció que en persones no fumadores.

Els estudis que defensen la teoria dels efectes beneficiosos de la nicotina atribueixen a aquest element propietats antiinflamatòries, per la qual cosa, ajudaria a combatre, precisament, un dels quadres de la covid-19, un quadre inflamatori agut que provoca l’empitjorament del procés infecciós.

“Aquestes investigacions són molt preliminars i no han passat pel procés de revisió per parells, amb la qual cosa s’han de rebre les seves conclusions amb cautela”, adverteix el comunicat del Ministeri de Sanitat.

A banda, Sanitat recorda que sí està provat que el consum de tabac “empitjora el curs de les malalties respiratòries”, i en el cas de la covid-19, “hi ha estudis que demostren una evolució pitjor de la malaltia en pacients fumadors”. Així, “les revisions sobre la relació de fumar i la progressió de la covid-19 conclouen, basant-se en l’evidència actual, que fumar s’associa amb la progressió negativa i els resultats adversos” de la infecció.

Finalment, el Ministeri recorda que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat que “resulta probable que els fumadors siguin més vulnerables a la infecció causada pel coronavirus, com a conseqüència de la manipulació de les cigarretes i el contacte d’aquestes amb els llavis”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut