Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Ponent es queda sense pessebres vivents per segon any consecutiu per la pandèmia

|

- Publicitat -

Les terres de Ponent celebren aquests dies les seves segones festes nadalenques consecutives sense pessebres vivents. I és que tant els organitzadors del Pessebre Vivent de Sant Guim de la Plana (Segarra), el més antic de la demarcació, com els del Pessebre Vivent de Linyola (Pla d’Urgell) han optat per no reprendre l’activitat a causa de la pandèmia, com ja va passar l’any passat. Afirmen que és “inviable” fer les representacions complint les mesures de seguretat. Per compensar-ho, el municipi segarrenc ha instal·lat una exposició fotogràfica itinerant pels carrers. A Linyola, en canvi, diuen que l’aturada els servirà per “repensar el model de pessebre”. De cara a l’any vinent, els dos pessebres confien recuperar les representacions.

Publicitat

La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya agrupa 49 del centenar de pessebres que es fan al país. Enguany i després de l’aturada del 2020 per la pandèmia, 36 pessebres han recuperat l’activitat, tot i que entre aquests no hi figuren ni el de Linyola ni el de Sant Guim de la Plana, els dos únics pessebres vivents que hi ha a les terres de Ponent.

Els motiu principal que ha portat als organitzadors a mantenir suspeses les edicions d’enguany és la impossibilitat de complir les mesures que recomana la Federació de Pessebres Vivents, en especial la distància de seguretat i l’ús de la mascareta obligatori també entre els figurants.

“No podíem garantir la seguretat i que es pogués fer com sempre es feia i vam decidir no fer-lo a contracor” lamenta la responsable de figurants del Pessebre Vivent de Linyola, Susi Caba, que també diu que aquest pessebre “porta molta feina” i que no es podien arriscar a estar dos mesos treballant, amb les despeses que això suposa, “per després no poder-lo fer”.

De fet, des de l’Associació Marinada, encarregada de l’organització del pessebre vivent de Sant Guim de la Plana, expliquen que “gairebé ja ho tenien tot preparat” per celebrar la 36a edició suspesa l’any passat quan van començar a mirar la normativa i van veure que complir-la era “inviable”. A més, el seu president, Jaume Oliva, afegeix que es tracta d’un municipi “petit” que no disposa de les instal·lacions suficients per seguir les mesures anticovid.

Per compensar la suspensió del certamen, l’entitat Marinada ha instal·lat, com ja va fer l’any passat, una exposició fotogràfica itinerant pels carrers de Sant Guim de la Plana amb centenars d’imatges del pessebre. Segons Oliva, es tracta d’una “exposició a l’aire lliure” que vol donar vida a aquest poble, on hi viuen una seixantena de persones.

De la seva banda, el pessebre de Linyola vol aprofitar l’aturada per “reflexionar i repensar el model de pessebre”, explica el seu coordinador i alcalde de Linyola, Àlex Mases. En aquest sentit, explica que és vol reconstruir el pessebre per fer que el muntatge sigui més definitiu i, així, no calgui refer escenes any rere any. “Aprofitar per reinventar-nos una mica i replantejar el discurs per continuar sent atractius i un pols d’atracció i tornar a posicionar el Nadal de Linyola com una estrella més del Nadal de Catalunya”, diu Mases.

Amb tot, els organitzadors dels dos pessebres confien recuperar les representacions de cara al 2022. Els organitzadors del pessebre linyolenc es mostren convençuts que l’any vinent podran celebrar la 22a edició. De la mateixa manera, els organitzadors del pessebre de Sant Guim de la Plana afirmen que el certamen tornarà. “Les ganes hi són, no ho podem perdre”, finalitza Oliva.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut