Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Més de 120 líders mundials es reuneixen aquest dilluns a la COP26 de Glasgow per abordar l’emergència climàtica

|

- Publicitat -

Més de 120 líders de tot el món es reuneixen dilluns i dimarts a la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26) de Glasgow per abordar l’emergència climàtica. El president dels Estats Units Joe Biden, el president francès Emmanuel Macron o la cancellera Angela Merkel són alguns dels dirigents que intervindran en la cimera, però hi ha grans absències com la del president rus Vladímir Putin, el president xinès Xi Jinping i el president del Brasil Jair Bolsonaro. Això, sumat a l’acord de mínims del G-20 per retallar emissions contaminants han rebaixat les expectatives d’aquesta trobada.

Publicitat

La reunió de líders durarà dos dies, però les negociacions de la COP26 continuaran fins al 12 de novembre, inclús es podrien allargar si es compliquen les converses. En la cerimònia d’obertura diumenge, la secretaria executiva de l’ONU per al Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, va assegurar que l’èxit de la COP26 és “absolutament possible”, sempre que hi hagi “més ambició” dels països del G-20 per reduir la contaminació, ja que aquests són responsables del 80% de les emissions.

No obstant això, en la cimera del G-20 celebrada aquest cap de setmana, les 19 economies més desenvolupades del món i la Unió Europea no van acordar mesures concretes per limitar l’escalfament global a 1,5°, tal com es va pactar a l’Acord de París. Simplement, van reconèixer que calen “accions significatives i eficaces” per aconseguir-ho. La declaració conjunta tampoc menciona el 2050 com a termini per assolir la neutralitat climàtica que els científics reclamen per evitar una catàstrofe climàtica.

Els països pobres veuen amb preocupació que el G-20 no posin de part seva per reduir emissions. L’Aliança dels Petits Estats Insulars alerta que els últims informes científics són “terrorífics”. “Encara més per als que estem a primera línia d’aquesta crisi”, es queixen, recriminant als “principals emissors” que no s’hagin compromès a adoptar mesures per limitar l’escalfament global a 1,5°.

Et pot interessar  Investigadors del CSIC alerten que l'escalfament del Mediterrani afavoreix l'aparició de més danes

Pel mal camí

Amb l’Acord de París, 195 països van acordar presentar una contribució determinada a nivell nacional (CND) amb el seu objectiu de reducció de les emissions. L’últim Informe de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC, per les seves sigles en anglès) indica que no s’estan complint els objectius i que les emissions contaminants augmentaran un 16% el 2030 en comparació amb el 2010. Així, ens acosten a un escalfament global perillós de 2,7 °C a finals de segle que portarà a “un món desestabilitzat i un patiment interminable, avisen des de l’UNFCCC.

Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic, per limitar l’augment de les temperatures a 1.5 °C cal reduir les emissions de CO₂ un 45% el 2030 o un 25% per limitar l’escalfament a 2 °C.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut