El CAC ha instat TV3 que, “en compliment de les missions de servei públic”, els documentals d’autor o de tesi que emeti, en conjunt, “responguin a més d’un punt de vista i ofereixin els diferents posicionaments de la societat catalana”. La reclamació sorgeix d’un acord aprovat pel Consell sobre l’emissió a TV3 de documentals i programes de reportatges sobre el debat polític entre Catalunya i l’Estat, amb dos vots a favor i un en contra, amb un vot particular. Ha avisat a la CCMA sobre la necessitat de garantir el pluralisme polític i el respecte de les diverses opcions polítiques de la societat catalana en els documentals d’autor o de tesi relacionats amb la relació política entre Catalunya i Espanya.
L’entitat Federalistes d’Esquerres va presentar una queixa el 27 de juliol de 2020 que demanava la intervenció del CAC pel fet que considerava que TV3 no havia donat compliment a l’Acord del CAC 27/2018 i denunciava la “negativa fàctica” de TV3 d’emetre el documental ‘Federal’, produït i realitzat per Minimal Films i dirigit pel cineasta Albert Solé. En aquest context va sol·licitar la intervenció del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Per avaluar el control de compliment de l’Acord 27/2018, l’Àrea de Continguts va elaborar l’informe ‘Emissió de documentals i programes de reportatges en relació amb el debat polític entre Catalunya i l’Estat (7/3/18 a 23/4/21)’.
L’objecte de l’informe és analitzar la presència, en les emissions de TV3 i el 33, de documentals o programes de reportatges que tractin, de manera central o col·lateral, aspectes relacionats amb el debat sobre la relació política entre Catalunya i l’Estat espanyol o que s’ocupin d’experiències de formes de relació entre altres territoris del món que es puguin traslladar a Catalunya i l’estat espanyol.
22 documentals o programes de reportatges emesos
Entre el 7 de març de 2018 (data de l’Acord 27/2018 del Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya sobre l’anàlisi del programa Sense ficció. 1-O) i el 23 d’abril de 2021, TV3 ha emès 22 documentals o programes de reportatges que tracten, de manera central o col·lateral, aspectes relacionats amb el debat sobre la relació política entre Catalunya i l’estat espanyol.
La majoria d’aquests documentals o programes de reportatges formen part de dos programes regulars de la graella de TV3: 9 s’emeten en el marc del ’30 minuts’, una xifra que suposa el 9,9% dels 91 programats, sobre qualsevol tema, durant el període analitzat, i 8 al ‘Sense ficció’, el 7,1% dels 113 programats.
17 espais (el 77,3%) s’ocupen, de manera central, de fets d’actualitat relacionats amb el procés polític que porta a l’1-O i les conseqüències polítiques, legals, judicials i de mobilització social que se n’han derivat. 4 espais (18,2%) tracten, des d’un vessant històric, diferents aspectes que guarden relació amb el debat polític entre Catalunya i l’Estat espanyol. 1 espai (4,5%), Federal, aborda la presentació teòrica d’un model d’organització política i territorial dels estats, el federalisme, que, segons el relat, donaria resposta, també, a la qüestió de la relació territorial entre Catalunya i l’Estat espanyol. Aquest documental va ser emès pel Canal 33.
El Ple del CAC, amb dos vots a favor i un en contra, amb un vot particular, constata l’incompliment de l’Acord del CAC 27/2018, de 7 de març, mitjançant el qual “s’insta TV3 que, en compliment de les missions de servei públic i atès el debat polític existent a la societat catalana, els documentals d’autor o de tesi que emeti, en conjunt, responguin a més d’un punt de vista i ofereixin els diferents posicionaments de la societat catalana”.
En aquest sentit, adverteix a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals sobre la necessitat del compliment de les missions de servei públic que preveu la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya i, més en concret, la missió principal que preveu l’apartat 1 de l’article 26, així com les missions específiques que preveuen les lletres b i g de l’apartat 3, sobre “la necessitat de garantir el pluralisme polític i el respecte de les diverses opcions i manifestacions polítiques existents a la societat catalana, en els documentals d’autor o de tesi relacionats amb la relació política entre Catalunya i Espanya, així com al compliment de diversos epígrafs referents a la imparcialitat, neutralitat i pluralisme.
Situació de “desequilibri”
Així mateix, s’insta TV3 a corregir, amb “la major diligència possible, la situació de desequilibri generada, mitjançant la producció pròpia, la coproducció o la compra de drets d’emissió de documentals o reportatges, per tal de donar compliment a les obligacions inherents al servei públic i les previstes en el Llibre d’estil, en relació amb el pluralisme polític i la diversitat d’opcions de la societat catalana”.