Edició 2361

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de gener del 2025
Edició 2361

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de gener del 2025

L’espoli i el dèficit fiscal encareixen el cost de criar un infant a Catalunya: augmenta un 15% des del 2022

Criar un infant costa 938 euros mensuals, una xifra que ha augmentat un 15% des del 2022, mentre que a la resta de l'Estat la mitjana és de 758 euros

|

- Publicitat -

El cost de la criança a Catalunya ha arribat a una mitjana mensual de 938 euros per infant el 2024, un 15% mes que el 2022, segons un informe de Save the Children. Amb aquesta xifra esdevé el territori més car de l’estat espanyol, on la mitjana és de 758 euros mensuals. L’organització ha apuntat que l’econòmic és un dels factors que condiciona la decisió de tenir fills i recorda que a Catalunya neixen 1,10 fills per dona i a l’estat 1,16. L’augment del cost en la criança es deu principalment a la inflació, especialment pel que fa al subministraments de la llar i l’alimentació. En concret, les despeses en alimentació han augmentat un 35% des del 2022, mentre que l’habitatge ha acumulat un augment del 145% des del 2018.

Publicitat

En aquest sentit, l’organització ha afirmat que l’habitatge és “un dels principals obstacles econòmics per a les famílies”.

D’altra banda, hi ha un 44,4% d’infants que viu en llars amb dificultats per afrontar despeses imprevistes, xifra que ha augmentat quatre punts percentuals des del 2022.

La responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya, Ona Lorde, ha afirmat que la criança representa una càrrega econòmica “considerable” per a les famílies, especialment en l’adolescència, i s’ha convertit en un factor de risc significatiu de pobresa. “Les famílies amb filles i fills han de destinar més de la meitat de la seva renda a aquestes despeses i la probabilitat d’estar sota el llindar de la pobresa augmenta un 70% per aquelles que tenen menors d’edat al seu càrrec”, ha afirmat.

Llars amb menors de 18 i monomarentals, les que tenen més risc de pobresa

En un context de creixement generalitzat de rendes, els indicadors de pobresa s’han mantingut estables o s’han reduït el 2023 per a quasi tots els grups d’edat i tipus de llars. No és així en el cas dels menors de 18 anys o en les llars amb menors, els indicadors de pobresa dels quals empitjoren. Per exemple, si la taxa AROPE de la població general s’ha mantingut estable l’últim any -del 24,2% al 24,6%-, entre la població infantil i juvenil ha augmentat del 31,7% al 32,5%. De fet, Catalunya té una de les taxes de pobresa infantil més elevades d’Europa, vuit punts per sobre de la mitjana europea (del 24,8%). D’altra banda, l’entitat ha afirmat que la xifra de pobresa per a les llars monomarentals és especialment preocupant: el 36% de les famílies d’aquest tipus estan en risc de pobresa.

Et pot interessar  L’Agència Tributària retorna 2.051,4 milions de la campanya de la renda del 2023 a 2,29 milions de contribuents catalans

Les despeses corrents d’habitatge són de les que més han augmentat, amb un increment del 10% des del 2022 i del 145% des del 2018. De mitjana, el cost addicional respecte a l’habitatge quan neix un infant és de 184 euros al mes. En total, les despeses relacionades amb l’habitatge, sumant-hi els subministraments de la llar, arriben als 238 euros mensuals per infant.

Diferències segons l’edat

El cost de criar un infant varia segons l’edat d’aquest. Així, de 0 a 3 anys el cost mensual és de 796 euros amb un pes destacable en la conciliació (escoles bressol), l’habitatge (adaptar l’espai) i l’alimentació. Dels 4 als 6 anys el cost mensual és de 859 euros, mentre que dels 7 als 12 és de 993. Entre els 13 i els 17 anys el cost mensual és de 992 euros.

Més polítiques de suport a la criança

L’estudi conclou amb una crida a reforçar les polítiques públiques de suport a al criança, com la implementació d’una prestació estesa per infant a càrrec, que Save the Children ha afirmat que seria un “pas fonamental” per reduir la desigualtat entre les famílies.

D’altra banda, ha plantejat ampliar i replantejar les prestacions enfocades a la infància. Entre d’altres, ha destacat que només el 25,3% dels infants en situació de pobresa severa a Catalunya són beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), el 10,7% si es pren com a referència els infants en situació de risc de pobresa.

A més, ha instat a implementar un complement específic pera la criança, destinat a totes les famílies que es trobin en situació de vulnerabilitat d’uns 200 euros mensuals. En matèria d’habitatge, ha plantejat augmentar la despesa pública catalana per ampliar el parc públic d’habitatges, amb l’objectiu de passar de l’1,7% actual al 9,3% de mitjana europea. També ha instat a mobilitzar habitatges buits de grans tenidors per destinar-los al lloguer social.

A més, ha afirmat que el desplegament de l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya presentada l’abril passat és “la clau de volta” per impulsar les mesures necessàries per fer front a l’increment del cost de criar infants a Catalunya.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut