Les urnes fan més por que les armes. Aquesta és la principal conclusió que es pot extreure de les actes que s’han fet públiques sobre les negociacions entre ETA i el Gobierno que tenia la banda i que ara han vist la llum després d’aixecar el secret de sumari del cas per part de l’Audiència Nacional espanyola.
Del famós “no és no” a episodis tan tristos com la hiperventilada reacció de l’unionisme quan es va parlar d’un possible mediador entre la Generalitat i Moncloa evidencien la hipocresia i la mesquinesa amb què actua l’ultra nacionalisme espanyol tracta els catalans. El poder de les urnes i la determinació de la societat catalana a lluitar democràticament per la llibertat del Principat són més poderoses i tenen un efecte guanyador més fort que qualsevol acció violenta.
L’estat espanyol i els seus poders no només no volen negociar amb Catalunya sinó que imposen una virulenta i agressiva repressió a través de tots els fronts que tenen al seu abast: polític, policial, judicial, econòmic i comunicatiu. La reacció de qui sap que perd.
Però sembla que seure a una taula amb ETA sí que es podia fer: I és que ara s’ha sabut que el Gobierno de José Luis Rodríguez Zapatero va oferir a ETA durant les negociacions amb la banda la creació d’un òrgan comú per a Euskadi i Navarra, la legalització de Batasuna, no detenir etarres, alliberar De Juana Chaos i altres presos malalts, acabar amb la Doctrina Parot i solucionar el problema financer de la banda terrorista a través d’una organització internacional perquè deixessin d’enviar cartes d’extorsió.
Així consta en les actes de la banda a les quals ha tingut accés Europa Press després que fos aixecat, per part de l’Audiència Nacional, el secret del sumari sobre la investigació de la negociació entre l’Executiu socialista i la banda terrorista ETA.
Aquesta documentació li va ser confiscada a l’etarra Francisco Javier López Peña ‘Thierry’, després de la seva detenció el 20 de maig de 2008 a Bordeus. Aquí es relata des de la primera trobada mantinguda per Josu Ternera i Jesús Eguiguren, juny de 2005 a Ginebra fins a les negociacions polítiques i tècniques que van dur a terme el Govern i la banda, el PSE i Batasuna després de l’atemptat de la T-4. Les actes inclouen les reunions d’Oslo i les nou prèvies de Ginebra.