Les entitats contràries a l’ampliació de l’aeroport del Prat han fet una crida a una participació massiva en la manifestació del 19 de setembre a Barcelona per oposar-se al projecte d’Aena, que preveu invertir 1.700 MEUR en l’allargament de la pista curta envaint La Ricarda i la construcció d’una terminal satèl·lit. La portaveu del Sindicat de Llogaters, Carme Arcarazo, i la portaveu de Zeroport, Maria Garcia, han assegurat que el debat va més enllà de “La Ricarda Sí o la Ricarda No” i consideren que ha d’incloure “l’impacte real” de l’ampliació sobre el Delta en un context d’emergència climàtica i en un model turístic que “només respon a l’interès dels fons d’inversió, immobiliaris i del turisme”.
La protesta se celebrarà al carrer Tarragona i constarà de tres blocs, que portaran per nom Justícia climàtica i ambiental; Vides Dignes i Defensa del Territori, i se situaran entre la Plaça Espanya i dels Països Catalans. Es tractarà d’una protesta “estàtica i reivindicativa”, per les limitacions del Procicat com a conseqüència de l’actual context sanitari, i comptarà amb diverses columnes procedents de diversos punts del territori català. Una de les més destacades és la que sortirà des del Delta del Llobregat amb la participació d’entitats i veïns en direcció cap al centre de Barcelona, cap on també s’hi adreçaran altres columnes des del Maresme, els Vallesos, Osona i les comarques de Girona i Tarragona. I és que segons ha explicat la portaveu de Zeroport, Maria Garcia, les entitats organitzadores també s’oposen a la creació d’un front aeroportuari català mitjançant les connexions en alta velocitat amb els aeròdroms de Girona i Reus.
Així ho han explicat aquest dimarts la portaveu de Zeroport, María García; la portaveu del Sindicat de Llogaters, Carme Arcarazo; la portaveu de l’entitat del Prat de Llobregat Ni un Pam de Terra Joana Gelabert; i la portaveu de la Xarxa per la Justícia Climàtica, Maria Marcet, en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes. Les portaveus no han volgut fer una previsió d’assistents, tot i que segons Garcia, calculen tenir el suport d’unes 300 organitzacions veïnals i ecologistes d’arreu de Catalunya. Les entitats han denunciat “l’opacitat i l’arbitrarietat” dels governs català i espanyol sobre el projecte, que Aena ha xifrat en 1.700 milions d’euros. En aquest sentit, han subratllat la “total absència de justificació tècnica, social, ambiental, econòmica, financera i contrària a l’interès general”.
Yolanda Díaz i Ada Colau visitaran la Ricarda dijous
La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, visitaran aquest dijous l’espai natural de la Ricarda a invitació de l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler. “Els representants públics tenim l’obligació de conèixer de primera mà el territori per plantejar propostes de futur”, ha assegurat Díaz en una piulada. La intenció de l’alcalde del Prat és convidar responsables institucionals a conèixer de primera mà la Ricarda, en ple debat sobre el projecte d’ampliació de l’aeroport, que afecta aquest espai protegir inclòs a la Xarxa Natura 2000 europea. Mijoler també ha convidat el president català, Pere Aragonès, i l’espanyol, Pedro Sánchez.
Díaz i Colau són les primeres en acceptar la invitació de l’alcalde del Prat per visitar la Ricarda, segons ha confirmat l’Ajuntament en un comunicat. Amb la invitació, el consistori vol “donar a conèixer als responsables polítics la riquesa de la biodiversitat d’aquest espai natural” que consideren “amenaçada” pel projecte d’ampliació de l’aeroport contemplat en la proposta del DORA 2022-26 presentada per AENA. L’Ajuntament recorda que la Ricarda “conté la principal reserva de biodiversitat de la zona i aiguamolls, que Nacions Unides considera fonamental preservar”. “Més del 75% de l’espai natural inclou hàbitats d’interès comunitari prioritari”, recorda el consistori.
L’alcalde del Prat també va fer extensiva la invitació a visitar Ricarda a d’altres autoritats catalanes i espanyoles com Nadia Calviño, vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital; Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; Raquel Sánchez, ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana; Ione Belarra, ministra de Drets Socials i Agenda 2030; i Teresa Cunillera, delegada del govern de l’Estat a Catalunya. Del govern català, també va estendre la invitació a Laura Vilagrà, consellera de la Presidència; Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori; Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; i Antoni Morral, delegat territorial de la Generalitat a Barcelona.