L’associacionisme educatiu i Òmnium han presentat aquest dimecres la guia ‘Cap lloc per l’odi’, una eina per combatre els discursos d’odi. Les entitats alerten que aquests discursos “penetren i arriben en múltiples formes” entre els joves. Així ho ha explicat Clara Bricullé, representant de les entitats d’associacionisme educatiu, que ha dit que cada cop són més els que detecten en forma de ‘mems’ o altres mitjans. Davant d’això, han remarcat que la tasca d’agrupaments escoltes i esplais és imprescindible per desenvolupar el pensament crític dels joves i crear un espai segur on es promoguin valors i es respecti l’entorn. L’objectiu de l’associacionisme i Òmnium és formar monitors i desplegar un pla territorial per implementar la guia.
Segons han relatat, cada vegada són més els canals per on penetren els discursos d’odi i arriben a infants i joves. El context actual, ha denunciat, fa que no sigui “estrany” discriminar algú pel seu gènere o color de pell. “Fins i tot se’n pot fer mofa i no passa res”, ha dit. Davant d’això, ha defensat, els esplais i els caus no es queden de braços plegats i eduquen els infants en la diversitat “des de ben petits”.
Tanmateix, ha avisat que és evident que els joves associats no estan “exempts” del context en el qual viuen. En aquest sentit, ha apuntat que hi ha joves o fins i tot caps que “reprodueixen discursos d’odi o tendeixen cap allà”. “No vivim en una bombolleta”, ha assenyalat. Per aquest motiu, les entitats han presentat de la mà d’Òmnium una guia dirigida a caps i monitors de caus i esplais.
La guia ‘Cap lloc per l’odi’ consta de tres apartats. Un primer que inclou un marc teòric per entendre què és el discurs d’odi i com es pot identificar. El segon incorpora un conjunt d’estratègies enfocades a la prevenció i el rol dels caps i monitors en educar en la diversitat, el respecte i la convivència. I l’últim apartat és una bateria d’activitats dirigides a diferents franges d’edat. La previsió de les entitats és que al llarg del 2025 es pugui fer una formació integral a caps i monitors d’agrupaments i esplais que impartiran formadors de l’Escola de Formació Guillem Agulló.
L’associacionisme, un element “clau”
El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha subratllat que l’associacionisme és una “eina clau per protegir la llengua i la cultura catalana” i que és un “orgull per al país”. Segons Antich, ha estat un “pal de paller i símbol de resistència” i ha fet una tasca “ingent” durant anys. Ha destacat, per exemple, que va ser “clau” durant la resistència antifranquista i “ho continua sent ara”.
D’altra banda, el president d’Òmnium també ha demanat “actituds valentes i propositives a l’administració” perquè l’associacionisme pugui continuar exercint la seva “feina de formigueta per la construcció de la identitat nacional”.
Per la seva banda, Bricullé també ha reclamat a l’administració que desplegui la llei de foment de l’associacionisme, garanteixi locals dignes i impulsi beques perquè tots els infants puguin participar-hi. En definitiva, ha criticat “l’infrafinançament” que pateixen i ha recordat que són “la principal eina” per fer front als discursos d’odi.
“Risc” de l’auge de l’extrema dreta
Durant la presentació del pla d’acció per combatre els discursos d’odi entre les joves, Antich ha advertit del “risc” que l’extrema dreta i el feixisme estiguin avançant i penetrant en totes les capes socials i edats. “La responsabilitat és de tots”, ha dit, tot fent una crida a protegir-se com a societat amb més recursos, més cultura i més educació.
Júlia Petit, referent política de l’Escola de Formació Guillem Agulló i membre de la Junta Directiva nacional d’Òmnium, ha assegurat que “combatre els discursos d’odi que promou l’extrema dreta és una prioritat” i que és urgent “reconnectar amb els joves” si el que es vol és “construir un país on la llibertat i la cohesió siguin pilars fonamentals”.