Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

L’assaig clínic que busca detectar la covid-19 amb una app que grava la tos ja ha recollit 150.000 mostres

|

- Publicitat -

Unes 150.000 persones ja han participat en l’assaig clínic d’un equip de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT, per les sigles en anglès) que busca detectar casos de covid-19 amb una app que grava la tos. Ho ha explicat a l’ACN el líder del projecte, el català Brian Subirana, que ha expressat el desig “d’arribar al milió” de mostres arreu del món. L’investigador, del departament d’Enginyeria Mecànica del MIT, ha dit que el projecte podria no només identificar la malaltia a través del mòbil, sinó saber si algú amb covid-19 té “un risc gran” per, en aquest cas, anticipar-se i ingressar el pacient a l’UCI abans. “La intel·ligència artificial és d’alguna manera sobrehumana i ens està superant”, ha afegit per justificar l’assaig clínic.

Publicitat

Subirana ha admès que no saben quantes mostres es necessiten per l’assaig clínic. “Quantes més tinguem, millor”, ha dit. Qualsevol persona, amb o sense símptomes del coronavirus, pot gravar-se la tos de forma totalment anònima al web opensigma.mit.edu, i es pot fer diverses vegades al dia.

Segons ell, l’estudi no només ajudaria a detectar la covid-19 des de casa, sinó saber si el pacient està “empitjorant” i li cal hospitalització. Subirana diu que, a més, aspiren a saber si “amb l’evolució de la tos” hi ha un risc gran per la salut i, així, “donar prioritat” al pacient per curar-lo “abans”. En aquest cas, es podria ingressar el malalt a la unitat de cures intensives amb anticipació per estalviar “dies d’UCI” i “efectes secundaris”.

Subirana ha expressat que “és la primera vegada a la història de la humanitat” que una persona li pot parlar a un web per recerca. A més, ha dit que en el futur, parlants “d’idiomes minoritaris com el català” podrien jugar un paper important amb estudis similars, ja que “la tràquea és diferent”. “La covid-19 ens està ajudant a fer coses noves”, ha reblat.

En aquest sentit, ha expressat que l’algoritme que s’està intentant desenvolupar en l’estudi clínic funciona amb intel·ligència artificial, que ja s’ha demostrat que “pot distingir una tos seca d’una tos humida”. Segons ell, altres estudis han demostrat si una retina és d’home o de dona, quan “no hi ha cap metge que ho sàpiga”. Per Subirana, la intel·ligència artificial “és d’alguna manera sobrehumana i ens està superant”.

L’investigador del MIT ha expressat a l’ACN que el Clínic és un dels hospitals que col·laboren amb el projecte per tal “d’aconseguir mostres que estiguin certificades”. Amb tot, ha admès que tot i haver-ho demanat, “encara no s’han sumat” altres centres del país. “És un procés que s’està començant i que s’està liderant des dels mateixos hospitals”, ha apuntat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut