La Universitat de Barcelona ha homenatjat la lingüista i professora Carme Junyent, que va morir al setembre, en un acte emotiu a l’Aula Magna de l’Edifici Històric davant més de 180 persones. El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha manifestat en declaracions a l’ACN que Junyent i la seva obra mai deixaran de ser part de les aules de la UB.
L’acte, on s’han llegit fragments de textos de la lingüista, també ha servit per presentar el llibre ‘Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes’, un dels últims projectes de Junyent coeditat amb el professor de la Facultat de Filologia i Comunicació Pere Comellas.
La @UniBarcelona homenatja la professora M. Carme Junyent
📒 S’hi ha presentat el llibre pòstum ‘Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes’
L’acte ha reunit alumnes, professors i amics. També hi ha assistit @vilafx, secretari de Política Lingüística pic.twitter.com/cieEEP7mmQ
— Llengua catalana (@llenguacatalana) November 10, 2023
L’Aula Magna estava de gom a gom durant l’acte a la universitat central, on també hi eren presents els seus fills. A banda de la presentació del llibre i de la lectura de fragments de la seva obra part de professors, col·legues i estudiants; també hi ha hagut temps pels colpidors discursos del rector Joan Guàrdia, de la directora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, Mariona Taulé, i el degà de la Facultat de Filologia i Comunicació, Javier Velaza. L’acte ha acabat amb un petit vídeo amb fotografies de Junyent i els aplaudiments del públic.
Guàrdia ha assegurat que parlava molt amb Carme Junyent: “A més de la seva brillantor i capacitat de fer i generar espais acadèmics era molt caòtica i de tant en tant m’explicava històries d’allò que no havia pogut resoldre com, per exemple, demanar un pressupost o trobar un patrocinador per una activitat”. Guàrdia ha assenyalat que ella li transmetia la idea que l’objectiu acadèmic era “tan fort que els detalls li molestaven”. També ha apuntat que era “una dona amable que buscava la proximitat i que argumentava sempre allò que feia des de la tranquil·litat i mai des de la imposició”.
La directora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General ha assenyalat que a Carme Junyent li agradava molt ensenyar i que una vegada ella li va dir que li feia més por la jubilació que la mateixa mort. Junyent “era una persona molt generosa i crítica i molt bona amiga, una persona que estimo i que em sap molt de greu haver perdut abans d’hora”, ha assenyalat Taulé.
📸 L’Aula Magna de la @UniBarcelona s’ha omplert de gom de gom per retre homenatge a la figura i el llegat de la professora M. Carme Junyent. Un bon nombre de representants institucionals, amics i companys de l’àmbit universitari s’han reunit per recordar la lingüista. pic.twitter.com/fR5iUH3HKm
— Filologia i Comunicació UB (@FilComUB) November 10, 2023
Guàrdia també ha remarcat que la clau en l’àmbit acadèmic és que la seva memòria es tradueix quan el nom d’algú ressona dins d’una aula. Per això, ha apuntat que demanen a la seva comunitat que recordi Junyent a les aules i que “els estudiants que no podran gaudir de les seves classes gaudeixin de la seva presència i que estigui present en la vida dels estudiants i els investigadors en un futur”.
Literatura africana
‘Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes’ és un recull d’estudis de diversos autors sorgit de l’exposició d’escriptors africans que es va fer al vestíbul de l’Edifici Històric el 2020, comissariada per la mateixa Carme Junyent. Ofereix una mirada general a literatures africanes com l’anglòfona, la francòfona, la lusòfona, la hispanòfona, l’amaziga i la de l’àrea cultural del Pacífic, amb referències a llengües i literatures del continent, com ara l’àrab o la bubi.