La Serena va néixer a Barcelona amb un problema respiratori: va néixer sense artèria coronària. D’ençà que va néixer va ser tractada a Sant Joan de Déu. El primer cateterisme va ser a la setmana de néixer i la primera operació al mes de vida. Després de tres cirurgies i més vuit cateterismes, quan tenia 4 anys, els metges catalans auguraven que no superaria més cirurgies i que no es podia fer més per ella.
Aleshores la família va buscar una altra opinió i, tal com explica la mare de la Serena a La República, fins i tot a la Vall d’Hebron i a hospitals de Madrid no veien cap més opció per a salvar-li la vida.
Però tot va canviar quan van anar a Boston, als EUA, quan van contactar amb l’equip d’un doctor xilè i amb els informes mèdics a la mà, va decidir que es podia tornar a operar, ja que a Boston fan aquest tipus de cirurgia amb molt d’èxit des de fa anys.
Quan la Serena tenia 5 anys, a Boston es va sotmetre a una gran i complicada cirurgia de reconstrucció de l’artèria pulmonar i amb èxit. Abans d’aquesta cirurgia era una nena molt malalta, molt escarransida i sempre amb problemes. Però tal com explica la seva mare, després d’aquesta cirurgia va començar a créixer tan ràpidament que “canviava de talla de sabates cada mes perquè li quedaran petites”.
Des de llavors han viatjat a Boston per controls, més cirurgies i cateterismes en diferents ocasions, en total 9 vegades, ja que l’artèria pulmonar que van reconstruir no creix amb ella perquè és un teixit aliè al cos.
La política d’actual administració les té presoneres als EUA
Ara, el tema és que ara no poden tornar a casa perquè no les deixarien tornar als EUA i, per tant, s’han hagut de quedar il·legals al país nord-americà perquè “deixar-la ara en mas d’un altre equip mèdic seria una sentència de mort”.
A l’última cirurgia 23 juliol 2018 van sortir diverses complicacions. I van haver d’ampliar l’estada per portar controls de més a prop. I per tant, ara la mare està il·legals i sense feina als EUA amb les dues filles. El pare, des de Barcelona, amb la pandèmia ha reduït el volum del negoci i la situació s’ha agreujat, explica la mare. Ara, comparteixen habitació les tres en un pis compartit a Boston.
La serena, de 15 anys, la Marina la seva germana i la Conchita la mare, estan atrapades. L’agost passat, l’administració Trump va posar fi a una política d’immigració coneguda com a “acció diferida mèdica”, de l’administració anterior de Barack Obama, que donava als immigrants greument malalts que han sol·licitat quedar-se als Estats Units per a tractament mèdic un estats de permanència.
El setembre passat amb l’ajuda d’un advocat van sol·licitar un l”‘acció diferida i la sol·licitud” però el govern federal acabant bruscament amb el programa d’acció diferida va donar 33 dies a gent com la Serena i la seva família per abandonar el país o afrontar la deportació.
La Serena va intervenir al Congres dels EUA a Washington per parlar del seu cas i per reclamar un canvi en la decisió del canvi de política d’immigració.
— conchita badia 🖤🌎 (@conchitabadia) September 11, 2019
Un mitjà de Boston també va parlar de la Serena en aquesta notícia: