Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

La inseguretat i la neteja són els problemes més greus a la ciutat segons els barcelonins

|

- Publicitat -

La inseguretat continua sent el problema més greu que els barcelonins veuen a la ciutat, segons l’Enquesta de Serveis Municipals 2022, presentada aquest divendres. La inseguretat és el principal problema dels veïns des del 2019 i, aquesta vegada, el 19% l’ha destacada com a qüestió més greu, la xifra més alta en l’última dècada. La neteja se situa com el segon problema a la ciutat, que passa del 7% a 12%. D’altra banda, les dificultats econòmiques són el problema personal més greu per al 14% dels enquestats, el doble que l’any passat (7%). El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha subratllat que tres de cada quatre entrevistats aproven la gestió de l’Ajuntament i ha afirmat que reben els resultats de l’enquesta amb satisfacció “moderada”.

Publicitat

La inseguretat continua sent el problema més greu que els veïns troben a Barcelona, tot i que l’any passat havia baixat uns punts (14% dels enquestats la van destacar com a qüestió principal a resoldre). La preocupació per la neteja incrementa, després que en els últims 15 anys el percentatge de barcelonins que la percebessin com a problema principal es mantingués per sota del 10%.

“Cal seguir treballant”

En la roda de premsa per presentar els principals resultats de l’Enquesta de Serveis Municipals, aquest divendres a la tarda, Martí ha reconegut que “cal seguir treballant en seguretat i en neteja” però no ha abordat aquestes qüestions més a fons quan se li ha preguntat si li preocupaven.

L’accés a l’habitatge és el principal problema per al 7% dels barcelonins i se situa en el tercer lloc, en una tendència a la baixa després que el 2018 representés el maldecap més greu per al 13% dels veïns.

La contaminació i el medi ambient a la ciutat es manté estable i és percebuda com el quart problema de la ciutat (6%; 5% en les dues enquestes anteriors). La cap del Departament d’Estudis d’Opinió de l’Oficina Municipal de Dades, Marta Isach, ha assenyalat que si s’analitzen els resultats per grups de població, la contaminació preocupa molt entre els joves.

Et pot interessar  Collboni avisa que compliran les resolucions judicials per desallotjar l'antiga Massana

L’encaix de Catalunya a Espanya

En l’àmbit català, la principal preocupació dels barcelonins és l’encaix de Catalunya a Espanya (17%), seguit per altres aspectes polítics (15%). En l’àmbit estatal, els aspectes polítics són el que més preocupen (27%); després, els problemes econòmics (12%) i l’atur i les condicions de treball (11%).

Pel que fa als punts personals més greus, són precisament les dificultats econòmiques les que més amoïnen els enquestats (14%). L’atur i les condicions de treball són el segon maldecap (12%), mentre que l’any passat van ser destacades pel 16% dels veïns.

Isach ha posat l’accent en aquest ordre de les preocupacions: “En altres contextos de crisi, l’atur havia arribat a ser esmentat per tres de cada deu. Ara hi ha un mercat de treball dinàmic, però això no es nota en les economies domèstiques. El que preocupa ara mateix a la gent, el doble del que deien l’any passat, és la inflació”.

Millor nota que la Generalitat i el Gobierno

L’Ajuntament de Barcelona obté una nota de 5,7, per sobre de la Generalitat (5,6) i l’executiu espanyol (5). Martí ha destacat aquesta valoració en el context actual, marcada per la “incertesa econòmica” i “política” a Europa, i ara també a Catalunya, ha afegit. “Aquest ajuntament, la ciutat i el govern municipal aguanten molt bé en una situació d’incertesa”, ha insistit.

Dels serveis municipals, aproven tots, excepte l’aparcament, que suspèn enquesta rere enquesta, i els Bombers tornen a rebre la millor nota (8,1). El consistori destaca la recuperació de les valoracions i ús de metro i autobús i serveis culturals afectats per la pandèmia.

L’enquesta es va realitzar entre el 17 de febrer i el 16 de maig d’aquest any i consta de 6.000 entrevistes presencials a la llar a persones majors de 18 anys. Es tracta de la principal eina demoscòpica de l’Ajuntament per recollir l’opinió dels ciutadans sobre aspectes rellevants de Barcelona i en altres àmbits i es fa des del 1.985.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut