El Departament de Salut ha confirmat aquest dimecres el segon cas de coronavirus a Catalunya. Es tracta d’un noi de 22 anys que ha estat a Itàlia. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en donaran detalls aquest migdia. El primer cas es va confirmar dimarts. És una dona italiana de 36 anys que havia viatjat recentment al nord d’Itàlia. Està ingressada a l’Hospital Clínic i el seu estat de salut és bo.
Per la seva banda, el ministeri de Sanitat es planteja canviar de baix a moderat el risc de transmissió local del coronavirus. Així ho ha explicat el director del Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha volgut llençar un missatge de calma després de la reunió del comitè d’avaluació. Simón ha remarcat que es tracta de “situacions controlades” però ha admès que l’aparició de nous casos –vuit en les últimes hores-, juntament amb els intercanvis que hi ha amb les zones afectades d’Itàlia, poden “augmentar el risc de transmissió”. Malgrat això, ha dit que, tot i que en alguns punts el risc pot ser més elevat, a nivell “global” és “baix”. Amb tot, ha recordat que a hores d’ara tots els casos són “importats”.
Simón ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat, tot i que ha admès que s’estan plantejant elevar de baix a moderat el risc de transmissió local del coronavirus. El director del Centre de Coordinació ha precisat que tot i que en la majoria de punts del país el risc continua essent baix, hi poden haver zones amb risc més alt. Una situació a la qual s’afegeixen els vuit nous casos detectats en les últimes hores, juntament amb els “intercanvis” amb Itàlia, una de les zones més afectades.
En aquest sentit, ha dit també que canviar el nivell de risc també respon a la voluntat de “reactivar la capacitat de reacció” malgrat que, en realitat, “a nivell global el risc sigui baix”. Simón ha remarcat que tots els casos que han donat positiu són importats d’altres països i que es tracta de “situacions controlades”. “La situació a Espanya no ha canviat substancialment però és cert que hem d’anar en compte”, ha dit.
El responsable d’Emergències Sanitàries ha insistit que es tracta d’un problema “global” i que la coordinació i les decisions, per tant, també han d’anar en aquest sentit. També ha dit que no veuen la necessitat de fer controls de temperatura als aeroports i ha demanat a la població que sigui conscient dels riscos “reals”. “No cal que la població utilitzi mascaretes i no cal que la gent estigui preocupada per si en té o no en té”, ha afirmat.
Sobre la possibilitat de repatriar estudiants d’Erasmus d’Itàlia, ha dit que “es pot plantejar” en aquells casos que estiguin en llocs en quarantena però no en aquells on hi hagi llibertat de moviments.