La Direcció General d’Afers Religiosos organitza els propers 7 i 8 de novembre unes jornades per promoure l’ús de la llengua catalana en l’àmbit religiós. S’anomenen Jornades RELIG i pretenen reflexionar sobre com el català pot esdevenir una eina de diàleg entre diferents religions i contribuir a la cohesió social.
Es tracta d’una iniciativa emmarcada en l’acord ‘Religions per la Llengua‘ de juliol de 2022, al qual s’hi han adherit nombroses confessions i que ha fet possible 250 actuacions en favor del català i de l’aranès. L’Escola d’Administració Pública, la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística hi col·laboren.
Programa d’activitats
Aquestes sessions s’inauguraran el 7 de novembre amb la intervenció del secretari de Política Lingüística del departament de Cultura, Francesc Xavier Vila, i del director general d’Afers Religiosos del departament de la Presidència, Carles Armengol. A continuació, el guionista, escriptor i divulgador lingüístic, Enric Gomà, exposarà la ponència marc: ‘Per què en català?’.
El programa també inclou una taula rodona al voltant de l’acord ‘Religions per la llengua’ i com donar-hi un nou impuls, així com diverses xerrades que analitzaran la situació del català en l’àmbit religiós i parlaran sobre bones pràctiques. Agustí Iglesias, tècnic de la Direcció General d’Afers Religiosos, tractarà el tema ‘Què en sabem de la llengua en l’àmbit religiós’ a partir de les dades del Baròmetre de la Religiositat i el Mapa religiós de Catalunya. També s’abordarà el diàleg interreligiós i la llengua catalana, a càrrec d’Arnau Oliveres de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós – AUDIR.
Representants de diferents confessions exposaran les seves experiències en aquest àmbit. Entre d’altres, intervindran Montse Castellà (budisme), Maria Rosa Ocaña, (Església Ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia), Gagandeep Singh (Comunitat Sihk) i Guillem Correa (Consell Evangèlic de Catalunya).
Terminologia religiosa
A banda, tindrà lloc una ponència sobre la terminologia religiosa en català i sobre el diccionari de les religions. Serà a càrrec de Joan Hernández, investigador principal del projecte, i Maria Pujol, de l’equip de recerca.
La iniciativa també contempla un bloc dedicat als recursos per aprendre i utilitzar la llengua catalana. L’iniciaran Carme Bové, Carles de Rosselló i Anna Gallego, responsables de diverses àrees del Consorci per a la Normalització Lingüística, que informaran sobre els serveis i recursos que ofereix aquest ens. Finalment, hi haurà un panel de recursos sobre el fet religiós en català.