Edició 2304

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 15 de novembre del 2024
Edició 2304

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 15 de novembre del 2024

Famílies i sindicats tallen la Via Augusta per reclamar més recursos per a l’escola inclusiva

El lema de la concentració, "#petarelpressupost", fa referència a les polèmiques declaracions de la directora general d'Escola Inclusiva

|

- Publicitat -

Famílies, entitats i sindicats s’han concentrat aquest dimarts davant el Departament d’Educació per demanar més recursos per a l’escola inclusiva en una protesta que ha culminat amb un tall a la Via Augusta. Han estat prop de 200 persones en una concentració impulsada per un grup de famílies sota el lema “#petarelpressupost”, amb referència a unes polèmiques declaracions de la directora general d’Escola Inclusiva, Laia Asso. Les famílies amb infants amb necessitats educatives especials diuen que estan “cansades” d’haver de lluitar “constantment” per garantir el dret a l’educació dels fills i exigeixen un pla urgent, amb dotació econòmica, per desplegar el decret que des del 2017 preveu que aquestes nenes i nens vagin a l’escola ordinària.

Publicitat

Les famílies que s’han organitzat per convocar aquesta concentració afirmen en un comunicat que el Departament d’Educació “no vetlla” perquè els centres educatius disposin dels recursos necessaris per atendre la diversitat i garantir, així, l’equitat i la igualtat d’oportunitats.

“Les famílies no som un número”, ha advertit una de les mares que ha pres la paraula durant la protesta a les portes del Departament d’Educació; una concentració a la qual s’han adherit entitats i associacions de famílies i sindicats, com USTEC-STEs, CCOO, UGT, CGT i la Intersindical.

Anna Ibánez, mare de la Martina, amb diabetis des de petita, i membre de la Plataforma per a la infermera escolar, ha explicat que des de fa anys la comunitat educativa expressa el “malestar” per la falta de recursos, però que les declaracions d’Asso van ser “l’espurna” per fer “reaccionar” les famílies amb infants amb necessitats educatives especials. Ibáñez ha apuntat que si els pressupostos no arriben per cobrir les necessitats dels infants, el Departament d’Educació hauria de disposar d’una partida “oberta”.

Asso: “Tenim el pressupost que tenim i, parlant així senzill, ens l’hem petat sencer”

La directora general d’Escola Inclusiva va reconèixer en una entrevista fa uns dies que no podrien contractar més vetlladors escolars aquest curs perquè havien esgotat els diners i ho va dir d’aquesta manera: “Tenim el pressupost que tenim i, parlant així senzill, ens l’hem petat sencer, evidentment, perquè les hem repartit totes, hem guardat aquestes bosses per a sortides, matrícula viva…”.

Les declaracions van disgustar molt les famílies amb infants amb necessitats educatives especials, que diuen que estan “molt cansades” de lluitar pels drets dels seus fills i que a l’inici d’aquest curs moltes s’han trobat amb menys hores de vetlladors. “La realitat que jo conec és que, en totes les famílies, ha minvat l’assignació d’hores de monitoratge”, ha assenyalat Pilar Duque, mare d’un nen amb una malaltia minoritària i presidenta de l’associació La capa del superheroi.

Et pot interessar  Sabadell Lliure de Corrupció critica el nomenament de Montserrat Capdevila com a directora territorial d’Educació al Vallès

Les famílies diuen que, malgrat que la conselleria hagi incrementat el pressupost per a l’escola inclusiva, el nombre d’alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE) també ha augmentat i que els recursos continuen sent insuficients, ha exposat als periodistes Ibánez.

Els convocants també demanen la internalització dels vetlladors per superar la “precarització” i “en molts casos fragmentació” entre centres educatius. De tota manera, Duque afegeix que l’escola inclusiva és molt més que el monitoratge i demana una aposta “decidida” del Govern per fer-la efectiva.

Per a Ibáñez, cal “dignificar” la feina de les vetlladores i ha alertat que, si bé són una “peça clau”, el Departament d’Educació les “utilitza com un recurs low-cost”. Una altra de les mares que ha pres la paraula durant la protesta ha explicat que el seu fill va tenir una vetlladora a l’escola amb qui considera que va compartir la maternitat, per la gran implicació que va tenir en els seus aprenentatges tot i cobrar un sou “miserable”.

Una representació d’aquestes famílies ha entrat després de la protesta a la conselleria, on els ha rebut Asso. A la sortida, han explicat que li han traslladat les reivindicacions i la intenció de continuar mobilitzant-se si no obtenen respostes.

Per la seva banda, el Departament d’Educació assegura que continuarà fent “passos sòlids” per garantir el dret a l’atenció educativa dels infants. Segons fonts del departament, el Govern “seguirà treballant per promoure l’acompanyament a la discapacitat i l’atenció sanitària” per fer possible l’atenció educativa inclusiva. “Això vol dir que cal seguir treballant un model de resposta integrada a la discapacitat i la malaltia i de resposta en els tres àmbits d’actuació del decret d’inclusiva: els suports universals, addicionals i intensius”, han indicat en un escrit aquestes fonts.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut