Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Famílies catalanes acullen nens ucraïnesos separats dels pares per la guerra

|

- Publicitat -

L’Odette i l’Adrián han obert les portes de casa seva a Castelldefels al Yaroslav, un nen de vuit anys que la setmana passada va arribar a Catalunya en autocar procedent de la ciutat de Níkopol, situada a l’est d’Ucraïna i no gaire lluny de la central nuclear de Zaporíjia, bombardejada per l’exèrcit rus. Ho va fer acompanyat de les seves dues germanes i 89 nens i nenes més, la majoria orfes, que l’ONG de Terrassa TANU ha portat a Catalunya fugint de la guerra. En declaracions a l’ACN, l’Odette explica que els pare i la mare del nen s’han hagut de quedar a Ucraïna i que el petit s’ha adaptat molt bé a la nova situació. “És un nen molt alegre i a nosaltres ens toca donar-li seguretat i estima perquè recuperi una certa normalitat”, afegeix.

Publicitat

L’Odette i la seva parella, membres de la junta de l’ONG TANU de Terrassa, ja tenen experiència acollint nens i nenes d’Ucraïna. L’entitat en porta una trentena cada estiu i ells, concretament, han acollit una nena des del 2017.

El Yaroslav va arribar a casa seva dimecres de la setmana passada després d’un viatge de quatre dies en autocar des de la ciutat de Níkopol. Segons explica l’Odette, la seva adaptació ha estat molt bona des del primer moment. “Percep que no és una situació normal, però no sap exactament què passa al seu país perquè encara és molt petit. És un nen molt alegre que està feliç d’anar a l’escola i jugar amb d’altres nens”, afegeix.

El petit parla regularment per videoconferència amb els seus pares, que s’han quedat a Ucraïna -el pare no pot sortir del país i la mare ho està intentant-, i amb les seves germanes, que també estan acollides amb famílies catalanes. Del poc que entén de les converses familiars, l’Odette destaca que més que parlar de la guerra ho fan del dia a dia dels nens a Catalunya. Aquí, per exemple, recorda amb un somriure que el Yaroslav els explica que està molt content perquè ha estrenat sabatilles i roba nova.

Et pot interessar  Costa avisa Rússia que la UE defensarà la “sobirania i integritat territorial” d’Ucraïna en el seu primer viatge a Kíiv

La parella destaca que estan molt contents d’acollir el Yaroslav i que estan “preparats” per anar-se adaptant als diferents escenaris que es vagin obrint. En aquest sentit, reconeixen que, més enllà de saber que l’acollida és temporal, tenen poca més informació. “Entenem que quan acabi la guerra hauran de tornar els que tinguin on tornar. De moment però, el que és important és que en el dia a dia estiguin contents i recuperin una mica la normalitat d’anar a l’escola, de ser estimats i viure amb seguretat”, apunta l’Odette.

També explica que des de l’arribada dels infants a Catalunya tot han estat facilitats per les famílies acollidores. La Generalitat, a través de la DGIA, els ha ajudat molt amb tots els tràmits per escolaritzar els petits i fer-los documentació provisional perquè la majoria han arribat sense passaport. També destaca la bona acollida que han tingut a les escoles.

Com a membres de TANU, també s’han mostrat sosrpresos per l’enorme onada de solidaritat que hi ha hagut a Catalunya. Aquí, recorden que si en un any normal tenen molts problemes per trobar una o dues noves famílies d’acollida, des de l’esclat de la guerra a Ucraïna han rebut centenars d’oferiments. “Esperem que aquest conflicte ajudi a sensibilitzar i que un cop s’acabi la guerra la gent continui estant disposada a acollir a nens i nenes que ho seguiran necessitant”, apunta.

Mentre dura l’acollida, la voluntat de les famílies és anar trobant-se perquè els infants mantinguin el contacte. El Yaroslav va veure les seves germanes aquest cap de setmana i també ha quedat per jugar amb un altre nen de la seva ciutat acollit per una altre família de Castelldefels.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut