Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

Entitats mostren el seu malestar per la seva exclusió en la modificació del decret de renovables

|

- Publicitat -

Les entitats de la Terra Alta i el Priorat que formen part de la Xarxa per una Transició Energètica Justa consideren que Acció Climàtica ha fet una modificació “de mínims” del decret de renovables, 16/2019, on se’ls ha exclòs i que ha acabat cedint “a fortes pressions”. “Sembla que no hagin tocat res, és una mica ridícul”, ha dit Núria Altés, portaveu de Terra Alta Viva. Les entitats alerten que sense una moratòria o la suspensió de llicències, la modificació del decret aplana el camí a les promotores que podran executar totes instal·lacions tramitades amb el decret 16/2019, instal·lacions de 5.000 MW amb informes d’emplaçament viables, així com els projectes que no ha avaluat la Ponència de Renovables els últims tres mesos (1.200 MW més).

Publicitat

“Ni que el decret fos bo, que no ho és perquè s’ha fet per no molestar a ningú, les promotores tenen la feina feta i no s’ha afegit cap criteri objectiu nou. Decideix la Ponència”, ha assenyalat Oriol Ponti, de la plataforma Riu Siurana. Les entitats, que formen part de la Xarxa per una Energètica Justa diuen que només s’ha afegit “literatura” però no s’ha concretat res. Ni queda clara la participació dels ajuntaments en el finançament i la inversió dels projectes, ni quin ha de ser el consens mínim d’afectats per fer la instal·lació o per rebre la declaració d’utilitat pública. Però, a més a més, cap d’aquests requisits que s’inclouen són “indispensables” i els projectes poden tirar endavant igualment, amb participació o sense, i amb l’acord dels afectats o sense. “És el mateix que teníem, com si no haguessin tocat res, és una mica ridícul”, ha lamentat Altés.

Et pot interessar  Protecció Civil alerta de pluges torrencials al Baix Ebre, Montsià i Terra Alta 

Des de Terra Alta Viva asseguren que no compleix amb “les expectatives generades” i incompleix l’acord de Govern que es va signar amb la CUP per investir el president Pere Aragonès. Tampoc es limita la concentració ni es dona veu a les entitats, plataformes i representants socioeconòmics. El decret no reflecteix quina concentració d’instal·lacions energètiques “es considera suficient” i torna “a deixar enlaire” el futur de zones com la comarca de la Terra Alta on ja hi ha una massificació d’energia eòlica i l’oposició ferma que no se’n vol acollir més. “Torna a dir que es tindrà en compte, però no fa un relat numèric de què és una zona massificada. Torna a ser molt interpretable”, ha recordat al portaveu de Terra Alta Viva.

Les entitats se senten estafades perquè tot i una primera reunió on el Govern va prometre col·laboració, la primera reunió que han tingut amb la Conselleria va ser aquest dilluns, quan el decret ja estava “dat i beneït”. Com apunta Ponti, s’ha menystingut la proposta que es va elaborar i compartir amb el Departament per modificar-lo. “Va ser clarament una mentida”, ha dit Altés.

Que el Departament posposi sis mesos més el pla territorial que ha de definir per comarques com es reparteix la contribució energètica, encara alerta més les entitats. Avisen que sense “cap mena de suspensió de llicències”, perquè si en diuen moratòria “s’escandalitzen”, es pot generar “un desgavell fora de mida”. Adverteixen que amb els projectes de 5.000 MW que tenen el vistiplau de la Ponència, les promotores “ja tenen la quota coberta”. “Tot és paper mullat”, ha dit Ponti.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut