El Grup en Defensa de la Gola del Fluvià i la Iaeden-Salvem l’Empordà han barrat simbòlicament l’entrada a l’Ajuntament de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). El motiu és denunciar que les administracions no estan actuant contra el propietari de part dels terrenys que hi ha en aquest espai i que “està realitzant activitats il·legals”. En concret, els ecologistes asseguren que l’home ha col·locat una barrera per impedir el pas als cotxes i que els cobra 60 cèntims l’hora per aparcar. També adverteixen que ha obert una guingueta sense permís i no deixa als veïns passar per un camí públic que porta a la gola del Fluvià. Per això exigeixen que se li prohibeixin totes aquestes activitats i que es reobri el pas.
Enmig de turistes encuriosits, una trentena de membres d’entitats ecologistes han protestat davant de l’Ajuntament de Sant Pere Pescador per exigir que el consistori “acabi amb l’activitat il·legal” que un privat està portant a terme a la gola del Fluvià. Asseguren que hi té una barrera que impedeix el pas cap a aquest espai i només permet accedir-hi aquells vehicles que paguen. En concret, els cobra 60 cèntims cada hora que estacionen en una de les zones que són de la seva propietat.
A més, els veïns asseguren que hi té una guingueta sense cap permís amb la que fa negoci. Tot plegat en un espai que és contigua als Aiguamolls de l’Empordà. El problema és que es tracta d’un camí públic que dona accés a una zona on una part és propietat d’aquest home. “El que no pot ser és que ens barri el pas i que la gent no ho sàpiga. Que tothom es pensi que el que fa és normal”, es queixa la portaveu del Grupo de Defensa de la Gola del Fluvià, Esther Condom.
Per això, des de l’entitat, amb el suport de la Iaeden-Salvem l’Empordà, demanen que s’actuï contra aquest veí i que es reobri el pas per a tothom que vulgui anar a la gola. Val a dir, que l’Ajuntament de Sant Pere Pescador ha multat i ha obert expedient al propietari aquest estiu, però demanen que “es vagi més enllà”.
“El que demanem és que cessin totes les activitats il·legals que està fent”, reclama el portaveu de la Iaeden, Arnau Lagresa. A més, Lagresa adverteix que no hi ha “cap control” d’on surt l’aigua que utilitza ni tampoc d’on aboca les deixalles, amb el perjudici mediambiental que això pot provocar a una zona protegida.
Des de la Iaeden recorden que la Generalitat no contempla la finca d’aquest propietari al Pla de Ports de Catalunya Horitzó 2030, perquè “no es tracta d’una instal·lació portuària”, per tant, assenyala Lagresa no té tampoc autorització en aquest aspecte.
Protesta el dissabte vinent
Aquest dimecres han estat una vintena de manifestants els que han reclamat que es posi fi a les activitats d’aquest propietari. Tot plegat entre turistes encuriosits que recollien sorpresos els fulletons que repartien en anglès, per fer palès el seu malestar.
La d’avui, però, no ha estat l’única protesta dels grups ecologistes. Aquest dissabte han convocat una concentració a les 10 del matí, just al punt on hi ha la barrera que impedeix passar. Durant dues hores preveuen tancar l’accés a tots els cotxes, excepte els pagesos que vagin a treballar al Camí d’en Joncar, a tocar de la finca del propietari.