Edició 2362

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 12 de gener del 2025
Edició 2362

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 12 de gener del 2025

Entitats de periodistes de Catalunya condemnen l’aliança entre mitjans espanyols i “les clavegueres de l’Estat”

|

- Publicitat -

El Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) han reaccionat als àudios de José Manuel Villarejo que destapen els tripijocs de l’excomissari amb el director del programa ‘Al Rojo Vivo’ (La Sexta), Antonio Garcia Ferreras.

Publicitat

En un comunicat, el Col·legi i el Consell han condemnat aquestes revelacions: “Posen de manifest comportaments que vulneren els principis més elementals de l’ètica. No només afecten el compliment del codi deontològic, sinó que degraden la democràcia”.

Les entitats consideren que existeix un vincle imprescindible entre l’exercici del periodisme i la democràcia, entre el periodisme responsable, honest i compromès amb ètica i l’exercici de la democràcia. “Les males pràctiques d’una minoria de periodistes de mitjans de comunicació no només perjudiquen la credibilitat del conjunt de la professió, sinó que malmeten la democràcia”.

El CPC i el CIC han recordat que “la immensa majoria de periodistes estan compromesos amb la democràcia i els valors ètics. Les escoltes, però, revelen que a l’hora de construir mentides i intoxicar i manipular a la ciutadania, les clavegueres de l’Estat han comptat amb la complicitat d’alguns responsables de mitjans, periodistes, articulistes i tertulians”, han criticat. En aquest sentit, han assenyalat que sense aquestes aliances, “les clavegueres de l’Estat no haurien aconseguit els seus objectius. I el més greu és que, en la majoria dels casos, els periodistes i mitjans implicats sabien que es tractava d’informacions falses i en feien difusió”.

Per les entitats, l’ecosistema mediàtic actual pateix “una opacitat que oculta, sovint, els veritables interessos d’alguns mitjans de comunicació que actuen com a òrgans de propaganda”. Aquesta tendència s’ha agreujat, han constatat, quan “han irromput a l’àmbit digital suposats mitjans que contribueixen a la degradació democràtica, la propagació de l’odi i la manipulació. Són mitjans que responen als interessos de determinats grups de pressió econòmica, i que tenen com a única funció desgastar càrrecs públics que posen límits al seu poder”.

Així mateix, consideren que és necessari una regeneració democràtica i que aquesta “no és possible sense, a la vegada, una regeneració del periodisme al nostre país”. El CPC i el CIC s’han compromès a impulsar aquest procés de “reflexió col·lectiva”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut