Diverses entitats i organitzacions culturals i de defensa de la llengua catalana han unit forces per a impulsar el #Repte21Dies, amb el qual conviden els catalanoparlants a mantenir el català “arreu i amb tothom” durant gairebé un mes per tal de visibilitzar la llengua i promoure un canvi d’hàbits lingüístics en els seus parlants. El repte per a mantenir el català durant 21 dies arriba en un moment molt delicat per la llengua, que socialment està més amenaçada que mai, i es proposa precisament revertir aquesta situació.
Les entitats exposen que el català, tot i els pocs anys de suport institucional i els “molts decennis d’abandó i fins i tot de repressió“, avui és “llengua de comunicació popular, de creació cultural, d’avantguarda artística, científica i tecnològica”. Reivindiquen que la llengua catalana s’ha mantingut “gràcies a la cura dels seus parlants i la seva capacitat de compartir-la amb les persones que al llarg dels segles han esdevingut nous catalans“. Per això, per tal de recuperar la llengua i fer que continuï sent l’idioma comú, útil i necessari, i una palanca d’oportunitats, és “imprescindible que les persones que el parlem l’utilitzem diàriament, a tots els nivells i en totes les circumstàncies”.
Actualment, lamenten les entitats, s’ha detectat en les persones catalanoparlants l’hàbit de canviar de llengua quan algú se’ls adreça en una altra llengua, fins i tot per inèrcia pròpia quan es creu que l’altre interlocutor no parla català. “Està demostrat que per consolidar qualsevol canvi d’hàbits només cal mantenir-lo durant 21 dies, i aquest és el repte que proposem: mantenir durant 21 dies el català, arreu i amb tothom” exposen les entitats impulsores del #RepteMantinc.
Les entitats que han impulsat el #Repte21Dies #RepteMantinc són Mantinc el Català, Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ‘No em canviïs la llengua’, Salut pel Català i Softcatalà.