Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Els informatius de TV3, líders en “diversitat” política de març a agost del 2020, segons el CAC

|

- Publicitat -

Els informatius de TV3 van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques, segons un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) que analitza el pluralisme polític de cinc mitjans catalans de març a agost del 2020. En concret, els informatius de TV3 van donar temps de paraula a 35 agrupacions polítiques. Es tracta, a més, del mitjà de la mostra que va emetre més temps d’informació en termes absoluts, entre els informatius diaris i la resta d’espais amb presència política. RAC1, amb 32, i els de Catalunya Ràdio, amb 31, completen el podi de l’estudi. A continuació venen els de TVE Catalunya (26) i els de Betevé (21). L’informe va ser aprovat per tres vots a favor i un en contra.

Publicitat

L’impacte informatiu de la pandèmia de Covid-19 durant el període març-agost del 2020 es va traduir en un creixement molt significatiu de la presència relativa de les veus governamentals que, a diferència d’altres períodes, va esdevenir àmpliament majoritària a tots els mitjans analitzats.

En aquest context, els quatre mitjans d’àmbit català van coincidir a situar, en aquest ordre, els executius català i estatal, i el conjunt de governs locals catalans (excepte Barcelona) com les tres agrupacions polítiques amb més temps de paraula. Per la seva part, la televisió local Betevé va situar primer l’executiu municipal de Barcelona (40,8% del temps de paraula).

El Govern de Catalunya va registrar gairebé una tercera part del temps de paraula en tots els casos (30,4% a TV3 i a TVE Catalunya, 32,3% a Betevé, 33,4% a Catalunya Ràdio i 33,9% a RAC1).

El Govern de l’Estat es va situar, en temps de paraula, al voltant del 21% a TV3 i a TVE Catalunya (21,1% i 21,3%, respectivament) i entorn del 26% a les dues emissores de ràdio (26,4% a Catalunya Ràdio i 26,9% a RAC1). A Betevé, la proporció de l’executiu estatal va ser del 17,4%.

Pel que fa als partits, els quatre mitjans amb cobertura catalana van situar en primera posició ERC, amb els valors següents: 5,7% a TV3, 4,7% tant a TVE Catalunya com a RAC1 i 4,3% a Catalunya Ràdio.

El segon partit en temps de paraula va ser el PP en tres dels mitjans: 3,9% a TV3, 3,3% a RAC1 i 2,6% a Catalunya Ràdio. En el cas de TVE Catalunya, el segon partit va ser C’s (4,6%). Consulteu el quadre annex per veure tots els resultats.

En un context informatiu marcat per la pandèmia de Covid-19, la presència relativa de les entitats vinculades al debat polític es va situar entorn de l’1% del total de la mostra analitzada a TV3 (1%), Catalunya Ràdio (1,1%), RAC1 (1,2%) i Betevé (1%), i en el 0,3% a TVE Catalunya. Òmnium Cultural i l’ANC van ser les dues úniques entitats amb presència a la mostra dels cinc mitjans analitzats.

Informació parlamentària

Pel que fa a les informacions relacionades amb el Parlament de Catalunya, tots els mitjans analitzats van donar veu als set grups i subgrups de l’hemicicle. El Grup Parlamentari de Ciutadans primer de l’oposició és el que va aglutinar més temps de paraula a TVE Catalunya (32,1%) i a TV3 (24,2%); i el Grup Parlamentari Republicà, a Catalunya Ràdio (23,8%) i a RAC1 (22,5%).

Pel que fa a les Corts Generals, el ventall més ampli de grups parlamentaris es va trobar a TV3 i a Catalunya Ràdio, que van donar veu als 10 grups existents. Per la seva banda, RAC1 va donar veu a 9 grups i TVE Catalunya, a 8.

Et pot interessar  Les ràdios musicals hauran de programar en català el 25% de les cançons que emetin a partir de l’1 de gener de 2026

Entrevistes

TV3 i Catalunya Ràdio van ser els mitjans que van programar més entrevistes a actors polítics, 411 i 384 respectivament, i alhora van ser els que més diversitat de veus van registrar, amb 32 i 26 agrupacions diferents. Els segueixen, amb un nombre inferior, el 3/24, amb 236 entrevistes a 21 agrupacions, i RAC1, amb 227 de 18 agrupacions diferents. El canal local Betevé i les emissions en desconnexió per TVE Catalunya en van emetre el nombre més baix, 95 i 11 respectivament, realitzades a 11 veus diferents en cada un dels dos mitjans.

Pel que fa a l’apartat específic de governs, el Govern de Catalunya és qui va tenir el nombre més alt d’entrevistes a TV3 (34,5% del total d’entrevistes a actors polítics), al 3/24 (41,1%), a Catalunya Ràdio (36,7%) i a RAC1 (41,9%).

Pel que fa a l’apartat específic de les formacions polítiques, els mitjans de la CCMA i RAC1 van coincidir a atribuir a tres forces polítiques el nombre més elevat d’entrevistes: JxCat amb PDECAT; ERC; i CAT EN COMÚ amb Guanyem Badalona en Comú i Podemos. TVE Catalunya en va registrar dues a JxCat amb PDECAT i a PSC+PSOE amb Units per Avançar i una més a cada una de les forces amb representació al Parlament.

Betevé, com a emissora local de Barcelona, va emetre tres entrevistes a regidores i regidors de cada una de les formacions que configuren l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona (BCN CANVI, C’s, ERC, JxCat i PPC) i una més a l’anterior alcalde de la ciutat (PDECAT).

Debats

En el període analitzat, es van emetre un total de 13 debats amb participació d’actors polítics. En concret, onze a Catalunya Ràdio i dos a TV3.

De la mateixa manera que en el conjunt de la informació analitzada en aquest període, la majoria dels debats (vuit) es van ocupar de la pandèmia de Covid-19. Els altres cinc debats van tractar sobre els temes següents: l’Avantprojecte de llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, l’actualitat política i social, la situació del Delta de l’Ebre després del temporal Glòria; la rivalitat entre les poblacions de Terrassa i Sabadell, i el pla estratègic “Barcelona Demà”.

Presència de les dones polítiques

Les dones polítiques van tenir una presència inferior a la dels homes polítics en tots els mitjans i en tots els formats analitzats, excepte en els dos debats emesos a TV3 (75%). En els informatius diaris, el temps de paraula de les dones va fluctuar entre el 41,2% de la televisió local Betevé i el 31,8% de TV3. En el cas de les entrevistes, la intervenció de dones polítiques es va moure entre el 39,8% del 3/24 i el 34,4% de RAC1.

En el període analitzat, només TV3 i Catalunya Ràdio van emetre debats amb presència d’actors polítics. A TV3, en els dos debats emesos s’hi va registrar un percentatge del 75% de dones polítiques, per bé que cal precisar que van ser 3 dones sobre un total de 4 participants polítics. A Catalunya Ràdio, la presència de les dones va ser d’un terç (31,8%), sobre un total de 22 participacions polítiques.

La presència de dones en les tertúlies d’actualitat política es va aproximar a la paritat en cinc mitjans de la mostra (el 46,4% a Betevé, el 45,1% a Catalunya Ràdio, el 45% al 3/24, el 43,9% a TV3 i el 40,5% a TVE Catalunya), mentre que a RAC1 les dones van representar el 35,4% d’intervencions.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut